Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Добудові об’єктів «Укрбуду» перешкоджають три проблеми, які не входять у компетенцію муніципалітету Києва і мають вирішуватися на державному рівні, заявив міський голова Віталій Кличко.

1. Питання передачі об’єктів з Міністерства оборони до «Київміськбуду» на чинних умовах. Чотири житлових комплекси будуються на землях Міноборони. Міністерство має підписати договори на попередніх умовах.

2. Співпраця з Державною архітектурно-будівельною інспекцією щодо прийнятих об’єктів і тих, які «Київміськбуд» ще має прийняти на баланс.

«ДАБІ, за формальними ознаками, повертає всі документи міськбуду. Правильніше навіть сказати “завертає”. Через це деякі будинки, в яких вже живуть люди, досі не ведені в експлуатацію. Загалом отримано 16 відмов по чотирьох об’єктах, по яких подавали документи на введення в експлуатацію», – зазначив Кличко.

3. Нестача коштів. За словами мера, після аудиту з’ясували, що на добудову всіх об’єктів не вистачає понад двох мільярдів гривень. У КМДА вважають, що питання не можна вирішити без Державної іпотечної установи, яка підпорядкована Міністерству фінансів, і до якої звернувся «Київміськбуд».

Днями на брифінгу президент Володимир Зеленський, відповів на запитання про ситуацію з «Укрбудом»: «Хотів би, щоби пан Кличко підключився. Це його задача, він мер Києва».

«Я не зовсім розумію, чому президент так сказав. І як саме Кличко може втрутитися в діяльність державних органів, таких як Міноборони, ДАБІ чи Державна іпотечна установа, – відреагував Кличко. – “Укрбуд” – компанія, засновником якої є не якась шарашкіна контора. Засновником компанії і корпорації, під егідою якої велося будівництво, є Кабінет Міністрів».

Міський голова зазначив, що єдине, чим може допомогти міська влада, – це скасувати сплату пайового внеску, як це робили для недобудов Войцеховського.

У грудні 2019 року «Київміськбуд» зобов’язався добудувати 23 об’єкти «Укрбуду» – 22 житлових комплекси та один офісний центр. Наразі «Київміськбуд» взяв на баланс п’ять із них. На житло чекають 13 тисяч інвесторів.

У вересні 2019 року власник «Укрбуд Девелопмент» Максим Микитась заявив, що продав компанію і йде з будівельного бізнесу. У жовтні НАБУ оголосило Микитасю підозру в організації заволодіння нерухомістю. Наразі він перебуває під домашнім арештом.

За даними низки журналістів-розслідувачів, Кличко мав дружні стосунки з Микитасем, що сам мер заперечував.

Фото: facebook.com/ub.com.ua

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button