Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Києві з початком карантину тисячі людей, переважно приїжджих із інших населених пунктів, опинилися на вулиці. Про це свідчать волонтери, які підтримують безпритульних, повідомляє Liga.net.

Чимало з таких людей працювали на малооплачуваній неофіційній роботі – різноробочими на будівництвах, на автомобільних мийках, вантажниками, офіціантами, продавцями, кондукторами. Втративши роботу, вони втратили й можливість винаймати житло.

Так, Юрій Ліфансе зі «Спільноти святого Егідія» розповідає про кількох жінок, які приходили на роздачу їжу. До карантину вони працювали продавчинями у кіосках та разом знімали квартиру. Коли кіоски закрилися, грошей на квартиру не стало, і вони опинилися на вулиці. Ліфансе запевняє, що таких випадків багато.

Автор медіа-проєкту Suka Zhizn Андрій зібрав кошти на організацію роздач їжі і впевнився в тому, як легко стати бездомним.

На одну з роздач прийшли двоє хлопців 21 та 23 років. Кілька місяців тому вони переїхали до Києва з Запоріжжя та влаштувалися кур’єрами. З карантином обидва втратили роботу й не змогли платити за кімнату. Додому не могли повернутися – ціни на Блаблакар до Запоріжжя підскочили до 1000 гривень. В перші дні у хлопців поцупили сумку з документами. Волонтери Suka Zhizn зібрали їм гроші на дорогу до Запоріжжя, тож хлопці змогли повернутися додому, відновити документи, повернутися до Києва та знову влаштуватися кур’єрами.

Інші історія – 30-річні чоловік та жінка з двома дітьми, які приїхали до Києва з Сум. Під час карантину подружжя звільнили. Спершу вони позичили грошей на півмісяця оренди, потім намагалися жити вчотирьох у друзів, та зрештою опинилися на вулиці, де провели два тижні. Їм вдалося все ж позичити грошей на дорогу й повернутися додому.

26-річна Крістіна Карнаух переїхала до Києва з окупованої Горлівки у 2014 році та влаштувалася кондуктором у «Київпастранс». Працювала на маршруті автобусу №53 від Рибальського півострова до Контрактової площі.

У квітні «Київпастранс» почав скорочувати кондукторів і попрощався з Крістіною. Їй вдалося влаштуватися конс’єржкою у житловий комплекс, але за 20 днів охоронна фірма, яка її винайняла, збанкрутіла та звільнила її, не виплативши зарплату. З другого травня вона – на вулиці, без грошей і з простроченим паспортом (не встигла вклеїти нову фотографію).

Фотограф Олександр Чекменьов опублікував її фото, додавши номер картки. На пожертвувані гроші Крістіна поїхала у Слов’янськ, де відновлює документи. Днями Чекменьов повідомив, що дівчина знову влаштувалася кондуктором у Києві.

Чекменьов також публікує на своій сторінці у Facebook портрети та історії бездомних у відповідь на скандальні заяви директору департаменту соціальної політики КМДА Руслана Світлого, який заявляв, що громадські організації не повинні «розбещувати безхатченків», щоб тих не ставало більше.

На обкладинці: фотопортрет Крістіни Карнаух, Олександр Чекменьов

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button