Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23649 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

 

 

26 травня львівська ГО «Зручне місто» повідомила, що у Львові, на вулиці Руданського, що рік тому стала пішохідною і де облаштували громадський простір, із клумб зникли усі екзотичні та багаторічні рослини. Керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова пояснила, чому рослини вирішили пересадити.

Рік тому, після закінчення реконструкції, на клумбах нової пішохідної вулиці висадили рослини, передбачені проєктом: дерени (дерен білий і строкатий), кизильники, тамарікси, юкки та злакові міскантуси. Ці роботи виконувало ТзОВ «Будкомінвестиція».

Світлина за 2019 рік. Такий вигляд простір мав після завершення робіт з озеленення

Після посадки рослини мали замульчувати (мульчування — поверхневе покриття ґрунту задля його захисту та мінерального живлення). Але в результаті цю процедуру не провели й на ділянках, окрім висаджених рослин, почали проростати бур’яни та дикі культури.

Олександра пояснює, що це перетворило клумби на шматочок дикої природи у місті, що відповідало ландшафтній концепції вулиці. Але восени клумба повністю втратила естетичний вигляд, а вже навесні потребувала комплексного догляду.

«Принцип ландшафту цієї вулиці в тому, що там ніби розкололася земля — і звідти почало рости те, що там було колись давно, коли ще міста не було на тому місці. Тут мала бути дика рослинність, а не візерунки чи стрижені кущі», —  зазначає вона.

Так простір виглядав восени

За словами Олександри, підрядна організація, що виконувала роботи, не отримала необхідних вимог щодо догляду за рослинами — як і проєкту озеленення вулиці. Тож підрядник вирішив повністю оновити клумби: пересадити живі сонцелюбні рослини на інші вулиці, підібрати для клумб більш придатні за розміром тощо.

Керівник відділу комунального господарства Галицької райадміністрації Віктор Дубиняк повідомив виданню Твоє місто, що вони разом з управлінням екології та підрядником — компанією «Гарденія ЛВ» — розробляють проєкт повторної висадки рослин в клумбах. За цим проєктом, непридатні для росту рослини пересадять, а на їх місці досадять нові. Окрім цього планують розробити експлуатації простору, де пропишуть процедури поливу, догляду і заміни рослин. Роботи проводитимуть за кошти, передбачені у договорі.

Об’єкт здали у квітні, але офіційно розпочати догляд за клумбами не могли, бо до моменту введення в експлуатацію за ними мала доглядати будівельна компанія, для якої не був прописаний догляд за рослинами.

Тому, продовжує Олександра, компанія, яка весною пройшла тендер на озеленення, в результаті отримала недоглянуті клумби, тож вирішила розробити нову концепцію цього зеленого простору.

Завтра відбудеться нарада керівників районів міста, де обговорюватимуть, в якому стані перебувають раніше створені громадські простори, як вони доглядаються і як там треба покращити догляд за рослинами.

Також обговорять і ситуацію з вулицею Павла Римлянина, де біля броварні «Старгород» пофарбували у бузковий колір бордюр квітника. Зокрема, розглянуть можливість встановити тут паркувальні стовпчики, а бордюри — відмити.

Усі світлини з допису «Зручне місто»

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button