Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Державний регулятор – Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку – попереджає українців про ризики нового «сумнівного» фінансового скам-проєкту Exlimited.

Проєкт Exlimited закликає інвестувати у стартапи в царинах б’юті-технологій, мобільної медицини, кіберспорту, альтернативної їжі тощо. Інвесторам обіцяють повернення коштів із високими відсотками – від 0,4% до 1,5% щоденно. Клієнт може зробити депозит як у національних валютах, так і в криптовалютах.

«Проєкт Exlimited має схожу на B2B Jewelry реферальну програму, коли за кожного нового залученого інвестора нараховується додатковий відсоток прибутку», – йдеться у повідомленні Нацкомісії з цінних паперів.

Комісія зауважує, що проєкт Exlimited активно рекламують на YouTube ті ж блогери, які нещодавно переконували вкладати кошти у B2B Jewelry. Також рекламу нового проєкту поширюють спільноти вкладників B2B Jewelry в соціальних мережах.

На сайті Exlimited опубліковано ліцензію, видану в Гонконгу нібито після проведення ребрендингу бізнесу. Регулятор припускає, що це може бути підроблена ліценція невідомої приватної компанії.

На сайті також стверджується, що компанію зареєстровано у 1998 році, проте перші згадки в мережі про «компанію з 20-річним досвідом» датовані кінцем березня 2020 року. Також на сайті немає ані адреси офісу, ані телефонів. Така анонімність є однією з ознак шахрайства, зазначають у комісії.

На сайті стверджується, що команда вже реалізувала 28 міжнародних проєктів, проте не називається жодного з них.

Exlimited також анонсує продаж подарункових сертифікатів, які мають ознаки облігацій (боргових цінних паперів). Для реєстрації випуску облігацій компанія мала би звернутися до Нацкомісії з цінних паперів, але наразі цього не було зроблено.

Таку діяльність із залучення коштів населення та виплату відсотків прибутку можуть здійснювати виключно банки та кредитні спілки, зареєстровані на території України, що мають відповідні ліцензії, наголошує регулятор.

Нагадаємо, починаючи з літа минулого року тисячі українців вклали гроші у бренд B2B Jewelry, який обіцяє 416% річних. Днями інвестори зібралися біля магазину у Харкові, вимагаючи повернути внески.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button