Пандемія і новобудови: не беріть поганий приклад

Дата публікації: 2.6.2020 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23270 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Володимир Копоть

юрист, СЕО і співзасновник проекту Monitor.Estate – онлайн сервіс юридичної перевірки нерухомості

Чи можна купувати квартири в новобудовах, де будівництво під час карантину не зупинялось. Чи є черга з інвесторів показником надійності? Думка юриста.

З початком карантину журналісти чи не щотижня писали про зупинення або тимчасове зупинення робіт на будівельних майданчиках. За перший тиждень карантину у столиці будівельні роботи продовжувались лише на половині об’єктів, на приблизно 30% новобудов – велося частково, а 20% будівельних майданчиків припинили роботу. Карантин затягнувся і динаміка на ринку зміщувалась: то в один, то в інший бік. Подібна ситуація була і в регіонах, забудовники попереджали про затримки на 3-6 місяців з введенням в експлуатацію новобудов, аналітики прогнозували появу нових довгобудів.

За перший місяць самоізоляції кількість угод з новобудовами скоротилась в рази, при цьому збільшилась відвідування сайтів забудовників і житлових комплексів. Інвестори вдавались до електронних бронювань і консультацій в онлайні. Проте ринок не зупинився повністю, адже ті проекти, що будувались за рахунок власних коштів забудовників (їх на ринку менш 20%) – продовжували будуватись. Тому, коли карантин послабили, саме до них збільшилась увага інвесторів. І в час пандемії — продовження робіт на будівельних майданчиках стало чи не ключовим критерієм у виборі житла. Проте, це не означає, що у таких новобудов немає проблем.

За результатами дослідження Monitor.Estate, проведеного у лютому 2020 року, лише у столиці кількість ризикових об’єктів понад половина (52%), за попередніми оцінками ситуація в травні не надто змінилась. Будівельні роботи на майданчиках пожвавились, біля деяких відділів продажів з’явились черги, але новобудови й далі зводяться з порушеннями містобудівного законодавства, без необхідних дозволів і на землях з невідповідним цільовим призначенням.

Наслідками цього стало те, що 90% ЖК у столиці вводяться в експлуатацію із затримкою понад  рік. Навіть у тих комплексів, де вже збудовано декілька черг, нові – будуються з проблемами та зволіканнями. Зі слів забудовників, причин цьому декілька. По-перше, карантин дійсно скоригував плани забудовників та вплинув на темпи будівництва. Але тут більше відмовка для забудовника, адже й до карантину більшість забудовників вже запізнювалися по строкам. По-друге, наразі відбувається реформування Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ ліквідовано і натомість створено три нові структури, які ще не приступили до своїх обов’язків з контролю та нагляду за будівництвом). При цьому, сертифікати про готовність будинків до експлуатації видавались як в квітні, так і в травні цього року. По-третє, житлові комплекси від УКРБУД перестали будувати взагалі до передачі цих об’єктів на баланс ХК Київміськбуд, а у банку АРКАДА не вирішені питання з містом, що не дають можливість добудовувати і вводити нові будинки в ЖК «Еврика» і «Патріотика».

За даними Державної служби статистики в Україні в першому кварталі 2020 року в експлуатацію ввели лише трохи більше 21 тисячі квартир. Показник введення в експлуатацію скоротився на 22% порівняно з тим же періодом 2019 року. За їхніми даними, зокрема 20,8%, житла введено в першому кварталі згідно з тимчасовим порядком введення в експлуатацію будинків, побудованих без дозволу на виконання будівельних робіт.

Ще однією тенденцією у забудовників під час карантину, окрім прострочення введення в будинків в експлуатацію, став продаж квартир за готівкові кошти покупців. Безумовно, він був і раніше. Але якщо до карантину квартири продавались через готівкові розрахунки на об’єктах, де продавцем була фізична особа, то зараз це практикується навіть із залученням фондів фінансування будівництва.

Це все говорить про те, що сьогодні покупець/інвестор має бути пильним як ніколи, адже після виходу з карантину забудовники будуть придумувати нові і нові інструменти для залучення нових клієнтів і утримання старих. Від зменшення ціни за квадрат і фіксування цін у гривні по курсу 25 гривень за долар,  до дистанційного вибору квартири і купівлі онлайн.

Однак, за час роботи з клієнтами під час карантину, видається, що пандемія наклала відбиток не тільки на забудовників, але і на інвесторів. Окрім того, що люди поступово знімають маски та звикають до карантинних обмежень, все ще продовжують вірити красивим фасадам, рекламним акціям і заниженими цінами, забуваючи при цьому перевірити новобудову, учасників будівництва та документи. 

Не беріть поганий приклад. Одна година консультації з фахівцем убезпечить ваші гроші від необачної інвестиції. І в будь-якій ситуації: мийте руки з милом і перевіряйте інформацію про новобудову, в якій ви хочете придбати майбутнє житло, а не повітря.

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]