Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23273 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Києві, на фасаді історичної будівлі на Шовковичній, 9, демонтували білий балкон, оббитий вагонкою. Про це повідомила ініціаторка демонтажу, архітекторка Анна Балховітіна.

Анна вирішила відновити історичний вигляд будівлі, розпочавши з квартири одного з її родичів, та зробила оголошення на olx, де запропонувала розібрати балкон зі сторони фасаду. За її словами, на її пропозицію відгукнулося більше сотні охочих забрати білу вагонку. Єдиною умовою архітекторки було не відтворювати цей балкон на іншій будівлі у місті.

Вигляд балкону до та після

Балховітіна наголошує, що їй вдалося розісклити балкон без будь-яких витрат.

«Хотілося б нагадати людям, що фасад будівлі  не їхня власність! Створення такого резонансу допомагає привернути увагу до пам’яток архітектури і до проблеми зовнішнього вигляду фасадів будівель»,  каже архітекторка.

За її словами, вона вже шість років підіймає питання засклення балконів історичних будівель. Так, у 2016 та 2017 роках вона створювала петиції з вимогою заборонити засклення балконів в історичних та архітектурних пам’ятках, а також запровадити контроль за самовільним зведенням підвісних конструкцій на фасадах таких будівель.

Оскільки балкон демонтували вчора ввечері, Анна ще не знає реакцію сусідів. Вона додає, що зазвичай реакція людей на подібні речі дуже агресивна: «Люди думають, що балкони — це їхня власність. І якщо в будинку відбувається демонтаж конструкції (тераси, балкона, надбудови), то всі сусіди починають один одного прикривати, боятися, що їх це теж зачепить».

Архітекторка додає, що має ідеї й щодо інших будівель, де треба демонтувати балкони, але зазначає, що спочатку хотіла б змінити ситуацію на законодавчому рівні. Адже наразі слідкувати за незаконним монтажем балконів на фасадах нікому.

«В ідеалі кожна такая конструкція має бути демонтована коштом власника квартири, а також повинні бути штрафи за псування фасаду будівлі»,  каже вона.

Читайте також: В Україні вийде документальний фільм про засклені балкони (трейлер).

Усі світлини з допису Анни Балховітіної.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button