Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Президент США Дональд Трамп наказав задіяти військові підрозділи у Вашингтоні та пригрозив ввести війська в інші штати Америки, якщо їхні губернатори не впораються із заворушеннями та масовими підпалами на вулицях.

Про це він заявив під час прямого включення з Білого дому. Він пообіцяв припинити заворушення, зібравши «всі наявні федеральні ресурси  цивільні і військові». В цей час під стінами Білого дому зібрався натовп протестувальників.

Пентагон направив до околиць столиці близько 1600 військовослужбовців. Про це повідомляє Reuters з посиланням на офіційне представника американського оборонного відомства Джонатана Хоффмана.

За його словами, мирними протестами на підтримку Джорджа Флойда, що вже дев’ять днів не вщухають в США, скористалися анархісти, мародери, злочинці та бунтівники, і поклав відповідальність за погроми на ліворадикальні рухи, зокрема, антифа.

Зазначається, що президент США може використати Закон про повстання часів громадянської війни, щоб розгорнути війська для придушення протестів. Раніше збройні сили США залучалися для надання допомоги американцям в надзвичайних ситуаціях та узгоджувались з державними та місцевими посадовими особами.

Фото протестів у Вашингтоні. Автор: Evan Vucci / AP Photo

«Після того, що сталося в Вашингтоні минулої ночі, я відправляю туди тисячі озброєних солдатів, військовослужбовців і правоохоронців, щоб припинити безлади, крадіжки, вандалізм, погроми і безглузде знищення майна»,  заявив Трамп.

Повідомляється, що протести у Вашингтоні почалися у п’ятницю, напередодні вихідних пройшли декілька масових зіткнень протестувальників і поліції, під час яких мітингувальники здійснили декілька підпалів по місту. Правоохоронці оточили Білий дім, поруч з яким зібрався натовп протестувальників, поліція застосувала проти них сльозогінний газ та світлошумові гранати, для розгону також використовувалися гумові кулі. Під час демонстрацій загинув один чоловік.

Фото протестів у Окленді. Автор: Noah Berger / AP Photo

Дональда Трампа із родиною у цей час спускали до підземного бункера Білого дому, який майже не використовувався з 2001 року.

Під час мітингу під стінами Білого дому один з поліцейських під час штурму натовпу вдарив камеру австралійського оператора з 7 News. Це сталося під час прямої трансляції подій, журналістка та оператор потім повідомили, що вони отримали кілька синців, але не постраждали.

Фото протестів у Атланті. Фото: Dustin Chambers / REUTERS

Незалежна експертиза та повторний розтин тіла Флойда показали, що він помер від асфіксії (нестачі повітря). Поліцейського, який здійснив напад на Флойда, 44-річного Дерека Човіна заарештували. Тепер його звинувачують у ненавмисному вбивстві другого ступеня, судове засідання назначене на восьме червня.

Протести в Колумбусі. Фото: SETH HERALD / AFP

Активісти в Міннеаполісі організували координаційний штаб в одному з ресторанів міста. У штабі волонтери збирають все необхідне для протестувальників, щоб ті змогли продовжувати акції. В ході мітингів також вимагають відставки президента Трампа, пояснюючи, що він некомпетентний та не здатен впоратися з виконанням своїх посадових обов’язків.

«Коли ми не виконуємо свою роботу  нас звільняють. Тож він теж має піти», – повідомила одна з учасниць акції.

Наразі відомо, що протести проходили в 140 містах США. Приблизно у 40 з них, включаючи Вашингтон, Лос-Анджелес, Детройт та Майамі, після настання темряви ввели комендантську годину. В деяких штатах запровадили надзвичайний стан, 21 місто задіяло Національну гвардію. Акції протесту на підтримку загиблого Джорджа Флойда почалися минулого понеділка, вони відбулися також і декількох містах Великобританії та Берліні.

Світлина обкладинки: бунт поблизу під стінами Білого Дому. Фото: REUTERS

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button