Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На хвилі протестів, викликаних вбивством чорношкірого Джорджа Флойда у Міннеаполісі, протестувальники зносять та пошкоджують пам’ятники історичним постатям, які були пов’язані з расизмом, колоніалізмом та работоргівлею.

У Вікіпедії вже з’явився перелік пам’ятників, які або вже зруйнували, або демонтують у майбутньому. Він налічує кількадесят монументів у США, Великій Британії та Бельгії. Щодо низки з цих об’єктів вже давно точаться суперечки або ідуть судові процеси. Подекуди протестувальники, в яких увірвався терпець, перейшли до «прямої дії», подекуди – продовжуватимуть домагатися знесення у легітимізований спосіб.

Так, у Бостоні протестувальники відламали голову статуї Христофора Колумба. У Ричмонді, штат Вірджинія, інший пам’ятник мореплавцю кинули в озеро. На Колумба покладають відповідальність за завоювання Америк, геноцид місцевого населення та подальшу історію рабства, повідомляє New York Post.

Голова статуї Христофора Колумба у Бостоні. WBZ-TV

У бельгійському місті Антверпен протестувальники розмалювали статую короля Леопольда II, за царювання якого у ХІХ столітті було винищено понад 10 мільйонів жителів колонізованого Конго – майже половина населення. 9 червня пам’ятник демонтували та перенесли до музею, повідомляє DW.

Неоднозначну реакцію соцмереж викликав напис «Був расистом» на пам’ятнику Вінстону Черчиллю у Лондоні. Для багатьох ця постать асоціюється з протистоянням нацистській Німеччині у Другій світовій війні.

«Всі його заслуги як принципового опонента Гітлера… не скасовують того, що Черчилль був расистом – і йдеться не просто про купу побутових забобонів… а про його свідому імперіалістичну політику як захисника Британської імперії: від горезвісного “Не можу зрозуміти цієї огиди до застосування газу. Я переконаний прихильник використання отруйного газу проти нецивілізованих племен”… – до голодомору в Індії 1942-1943 років», – коментує історик та експерт із міжнародної політики Денис Пілаш.

Мер Лондона Садік Хан анонсував перегляд суперечливих історичних пам’ятників та топонімів.

У Бристолі протестувальники повалили та кинули у річку пам’ятник работоргівцю XIX століття Едварду Колстону. Як зазначає Пілаш, Колстон переправив в якості рабів близько 84 тисяч африканських чоловіків, жінок і дітей. Ще 19 тисяч загинули під час перевезення, не рахуючи самих моряків, які теж масово гинули через незадовільні умови на кораблях.

«Ця контора перевезла найбільше невільників в історії трансатлантичної работоргівлі, обійшовши всіх інших конкурентів. На цих кривавих прибутках Колстон, який деякий час був депутатом від торі, лицемірно займався “меценатством” і “філантропією”», – пише історик.

Протестувальники кидають статую Колстона в річку. Фото: Вікіпедія

Адміністрація Оріель-коледжу при Оксфордському університеті оточила сіткою статую колоніаліста Сесіля Родса для захисту від прихильників руху Black Lives Matter. Родс очолював колоніальну експансію у Південній Африці. Філософиня Ганна Арендт порівнювала його з Гітлером.

Нагадаємо, протести у США почалися після вбивства поліцейським Дереком Шовіном чорношкірого Джорджа Флойда у Міннеаполісі 25 травня. Флойда затримали за підозрою у спробі розплатитися фальшивою купюрою. У кримінальній справі проти Шовіна вказано, що він тримав коліно на шиї затриманого протягом 8 хвилин і 46 секунд, що й призвело до смерті. Протести поширилися на інші країни.

На обкладинці: Порожній постамент пам’ятника Колстону. Фото: Вікіпедія

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button