Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На початку року Опендатабот зробив запит до Держстату щодо статистики смертності в Україні, в тому числі й від хвороб органів дихання, грипу та пневмоній.

Служба статистики тоді повідомила, що до старту карантину щомісяця від хвороб дихальних шляхів помирало близько тисячі осіб (з них через ГРВІ та пневмонії — близько 500 людей). За рік найбільша смертність від проблем із дихальною системою фіксується за січень.

Проте вже в травневому повідомленні від Держстату в Опендатаботі дізналися, що служба не публікує цю інформацію під час карантину.

За офіційною статистикою МОЗ на 4 червня 2020 року, повідомляють про 747 смертей від коронавірусу від початку карантину, що в середньому — 249 померлих на місяць. В Опендатаботі відмічають, що цей показник удвічі менший від показників смертності від ГРВІ та пневмоній за відповідний період 2019 року.

«Без повного об’єму даних про смертність від хвороб дихальних шляхів будь-які порівняння неможливі. Для того, аби робити висновки про виправданість карантину, який завдав значної шкоди усім сферам життя українців, ми маємо володіти даними про реальні показники смертності та їх причини», — коментує засновник Опендатабот Олексій Іванкін.

На сайті Держстату є повідомлення за 14.05.2020, де йдеться про те, що дані про причини смертей українців за період з січня по березень з’являться після закінчення карантину, адже «відділи реєстрації призупинили надання територіальними органами Держстату других примірників актових записів цивільного стану та документів, що засвідчують випадки смерті».

«Отже, фактично з початку березня Державна служба статистики не має інформації про причини смертей українців», — пояснили в Держстаті.

Відділи реєстрації передають згадані документи Держстату, згідно із законом, у паперовому вигляді раз на місяць, після чого і формують щомісячну статистику щодо кількості померлих з розподілом за причинами смерті.

Відомо, що Мінʼюст доручив територіальним органам подавати звіти щодо смертності в електронному вигляді, проте в них не вказуватимуть причини смерті.

Читайте такожРеальна кількість померлих від COVID-19 може бути на 60% вищою (інфографіка).

Фото обкладинки: EPA

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button