Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Уряд схвалив меморандум з інвесторами у відновлювану енергетику (ВДЕ), який знизить «зелений» тариф для СЕС  на 15%, а для ВЕС — на 7,5% без продовження дії. Про це повідомила в.о. міністра енергетики Ольга Буславець на засіданні Кабміну, пише УП.

В Меморандумі про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики в Україні є положення про зупинку будівництва СЕС з 31 липня в рамках дії «зеленого» тарифу. Відповідно, від 31 липня 2020 року тариф для них встановлюватимуть на зелених аукціонах. Будівництво ВЕС після завершення вже початих проєктів також будуть обмежувати.

Своєю чергою, держоргани зобов’язані забезпечити ВДЕ-об’єктам повну та своєчасну поточну оплату ДП «Гарантованого покупця» та погасити наявну заборгованість. Згідно з документом що в четвертому кварталі цього року держава планує погасити 40% заборгованості та розділити подальші виплати по 15% поквартально у 2021 році.

В меморандумі також заплановано переглянути цінові обмеження для «Гарантованого покупця» на ринку «на добу вперед» для заявок на продаж електроенергії ВДЕ. Окрім того, ВДЕ-об’єктам дозволено виходити з балансуючої групи «Гарантованого покупця» та вільно продавати електроенергію на ринку, не втрачаючи при цьому права на отримання від регулятора різниці між «зеленим» тарифом та аукціонною/ринковою ціною (але не нижче ціни ринку «на добу вперед»).

Нещодавно на пресконференції представників найбільших учасників ринку ВЕД, інвестори у відновлювану енергетику заявили про готовність судитися з ДП «Гарантований покупець», борг якого наразі складає 11,5 млрд гривень.

10 червня Українська вітроенергетична асоціація та Європейсько-українське енергетичне агентство підписали меморандум з урядом. Тоді як Українська асоціація відновлюваної енергетики та Асоціація сонячної енергетики відмовляються підписувати документ в поточному вигляді через незгоду з позицією уряду щодо подальшого розвитку сонячної енергетики.

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button