Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23585 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Рівно три роки тому, у червні 2017 року, на Контрактовій площі почали зносити МАФи, які роками захаращували сквер. До цього у травні 2017 року співробітники Київблагоустрою розібрали круглу будівлю ресторану Trattoria La Padella біля фонтану «Самсон».  Власники одного з кіосків навіть розмістили на свої сторінці в Фейсбуці «прощальне» повідомлення.  Цікаво, що активісти потім виявили деякі з демонтованих кіосків на Виноградарі.

З допису у Facebook Володимира Хенгістова

Замість кіосків на площі висадили алею молодих дерев. Оскільки поблизу росте багато ясенів, сквер вирішили засадити саме ними.

Ятки демонтували в ході капітального ремонту скверу, який відбувався за проектом студії Максима Коцюби. Капітальний ремонт скверу був першим кроком до загальної реконструкції Контрактової площі за проєктом «Київська вітальня», переможця конкурсу CONTR/ACT,  Метою конкурсу було перетворити площу на пішохідний простір. На території оновленого скверу торгових точок не  передбачили.

Шлях від виходів зі станції метро «Контрактова площа» в напрямку до пам’ятника Сковороді і Гостинного двору зробли мощеною алеєю. Широка транзитна зона дозволяє містянам комфортно пересуватись навіть у годину пік, попри щільний пішохідний потік.

Ідея перетворити Контрактову на зелену зону замість стихійного ринку обдували і обговорювали з 2013 року. У різний час тут хотіли збудувати торговельний центр, транспортний хаб і упорядкувати торгівлю у нових павільйонах. Зрештою, перемогла ідея звільнити сквер від споруд і зробити його відкритим публічним простором.

Про намір очистити територію скверу №3 на Контрактовій до Євробачення й облаштувати там публічний простір тоді заявив міський голова Віталій Кличко. Тоді ж стало відомо, що Контрактова площа стане суцільною пішохідною зоною.

Нещодавно Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) визнав протиправним і скасував розпорядження КМДА про створення пішохідної зони на Контрактовій площі та вулиці Петра Сагайдачного. За висновком суду, органи місцевого самоврядування мають право лише тимчасово обмежувати рух транспорту на вулицях, наприклад на час ремонту або народних гулянь.

Раніше частину вулиці Сагайдачного відкрили для об’їзного руху транспорту через ремонт на сусідній вулиці Покровській. Проте нещодавно тут повністю відновили пішохідний рух.

Усі фото з відкритих джерел

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button