Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23594 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Співзасновниця ресторану, де працюють люди з ментальною інвалідністю «Сніг на голову» розповіла про дискримінацію сусідами працівників інклюзивного закладу. У своєму дописі на Facebook, Тетяна Каменева процитувала мешканців будинку, які виступили проти відкриття літньої тераси загладу та встановлення пандусу з такими коментарями: «У вас працюють дивні люди, у нас тут діти ходять і нам це не подобається, вони неадекватні, ми проти».

Згідно з дописом Тетяни, розмова з сусідами почалася з наміру рестораторки облаштувати літній майданчик, що й викликало супротив жильців.

«Ставало тепліше і ми стали мріяти про літній майданчик, де зможемо робити все те ж саме тільки на свіжому повітрі і з пледами, пішли законним шляхом, подали всі документи в відповідні органи, але зіткнулися з опором сусідів. Це неприємно, незрозуміло і сумно, але не критично, так як ми розуміємо чому сусіди можуть бути проти, з різних причин. Добре. Тоді ми сказали: “Добре, літнього майданчика не буде, якщо ви проти, але ми повинні зробити зручний пандус, щоб людям на інвалідних візках було зручно заходити до нас в ресторан” на що зустрілися з неймовірним опором і небажанням бачити в своєму дворі людей на інвалідних візках взагалі. Це вже не просто неприємно, незрозуміло, сумно, а порушує права людини», – фрагмент допису Тетяни Каменевої.

Найбільше Тетяну обурили слова деяких сусідів про те, що вони взагалі проти співіснування з людьми з інвалідністю, — «Ми тут бачили у вас працюють дивні люди, у нас тут діти ходять і нам це не подобається, вони неадекватні, давайте з цим, щось вирішувати, ми проти. Хто зна, що у них в голові, гормони, ще накинеться на кого-небудь з нас».

Наразі допис зібрав вже понад півтори тисячі вподобань та близько тисячі поширень.

В дописі, зробленому пізніше, Тетяна повідомила, що отримувала різні реакції на інцидент, серед яких і думку про те, що вони «занадто багато про це говоримо і так далі».

«Так ось думаю, що важливо сказати, що добре стане тоді, коли нас усіх перестане це дивувати і хвилювати; коли нам перестане здаватися, що ми говоримо про це занадто багато або навпаки говоримо про це занадто мало; коли перестанемо відокремлювати людей в окрему категорію про яку не варто так багато говорити і так нарочито показувати, або в категорію людей про яку краще не згадувати за вечерею, щоб не зіпсувати настрій всій компанії; або в категорію людей працюючи з якими можна уславитися героями і добряками», – поділилась думками Тетяна.

Фото обкладинки: The Village Ukraine

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button