Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Слідство розглядає вибух газу як основну версію трагедії на вулиці Соломії Крушельницької на Позняках, де загинуло п’ятеро осіб. Зокрема, розслідують ступінь відповідальності за вибух працівників «Київгазу». Про це в ефірі «Право на владу» на «1+1» повідомив заступник голови МВС Антон Геращенко.

«Основна версія, за якою працює прокуратура разом з поліцією – це перевірка дотримання технологій повірки лічильників співробітниками компанії “Київгаз”. Дійсно, до цього страшного вибуху були повірки лічильників. Лічильники знімалися, замінювалися на спеціальні трубочки – так звані “байпаси”, і були повідомлення свідків, що був запах газу», – заявив Геращенко.

Він додав, що наразі жодній особі не пред’явлено підозри. Проте, в разі якщо підтвердиться відповідальність «Київгазу», заступник прогнозує позови до компанії з вимогою компенсацій постраждалим.

Рятувальна собака шукає загиблих під завалами. Фото: ДСНС

Заступник генпрокурорки Олексій Симоненко повідомив, що слідчі вилучили у «Київгазі» всі документи, які стосуються службових обов’язків відповідальних за безпеку осіб, а також обслуговування будинку, де стався вибух.

Поліція відкрила кримінальну справу за статтею 270 – порушення вимог пожежної безпеки.

У «Київгазі» підтверджували, що фахівці протягом червня знімали лічильники у будинку на планову повірку.

Місцеві мешканці повідомили сайту Сьогодні, що незадовго до вибуху газовики встановлювали «шланги з тріщинами». Один із жителів надав фотографію такого шланга.

«”Київгаз” нас попередив повідомленням, що прийдуть знімати лічильник на перевірку. Приїхали 11 червня. Замість лічильника поставили гумову трубу чорного кольору. Швидше за все, шланг був призначений для води… Коли у нас в будинку сталася трагедія, я звернув увагу на цей шланг. Він був із кількома тріщинами. Нам принесли не шланг, а бомбу», – заявив Ігор С.

Фото: Ігор С., з сайту segodnya.ua

Вибух газу в будинку 1996 року на вулиці Соломії Крушельницької, 1/5 стався вранці 21 червня. Епіцентр вибуху був у квартирі літньої жінки, яка ночувала у подруги та повернулася до своєї квартири вранці – після цього й стався вибух.

Загинуло п’ятеро осіб. Мешканці 40 квартир залишилися без житла – наразі влада видала 12 сертифікатів на нові квартири, ще 28 мають видати протягом місяця.

Міський голова Віталій Кличко заявив, що зруйнований вибухом будинок буде повністю демонтовано.

Також він запевнив, що комісія перевірила сусідній будинок на вулиці Григоренка, 41, який теж постраждав від вибуху, і не виявила пошкоджень, які б могли спричинити обвал. Мешканцям цього будинку дозволили повернутися у домівки.

За даними Геращенка, 83% домогосподартв в Україні мають доступ до газу.

Фото: ДСНС

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button