Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Восени Мала академія наук України відкриє у Києві перший інтерактивний «Музей науки». Для його відвідувачів будуть доступні понад 120 інтерактивних експонатів та інсталяцій. Проєкт запрацює із вересня на ВДНГ у ревіталізованому павільйоні №23.

«Музей науки» створила Мала академія наук України у колаборації з агенцією Gres Todorchuk та за підтримки Міністерства освіти і науки України. Над айдентикою проєкту працювала агенція Fedoriv, архітектуру павільйону створювала команда MONO Architects. Партнером виступила компанія «Фармак». 

Як наголошують проєктувальники, символічним є відкриття інтерактивного музею саме в павільйоні №23 — «Наука». Він був побудований у 1958 році для проведення наукових виставок.

Організатори описують концепцію «Музею науки» словом «спектр», маючи на увазі спектр наук, відкриттів та вражень. Відвідувачі зможуть долучитися до запуску блискавки в котушці Тесли, покерувати роборукою, побачити власний голос та потрапити всередину гігантської мушлі, а також у дзеркальний тунель з оптичною ілюзією. А ще — скласти у доповненій реальності воду та сіль з атомів та дізнатися, як побудований організм людини.

Скрін з відеопрезентації проєкту

Інтерактивною також буде скляна стеля, що змінюватиме колір, коли відвідувачі вводять на планшетах правильні відповіді на питання зі сфери науки. Окрему зону «Музею» присвятили українським вченим.

Експозиція складається з 7 блоків, над нею працювали команди з України, Канади, США, Польщі та Швеції. Зокрема, у музеї кияни зможуть побачити виставку «Дивна матерія» канадського Ontario Science Center, одного з найвідоміших наукових і дослідних центрів світу. Польська компанія Strong Interactions, що працювала над створенням Центру науки «Копернік» у Варшаві, спеціально для «Музею науки» розробила виставки «Великі винаходи», «Людина», «Акустика» та «Оптика». А один із ключових експонатів — трицикл із квадратними колесами, яких у світі всього чотири екземпляри, приїхав до Києва з Музею математики в Нью-Йорку. На ньому також можна буде покататись. 

«У Малій академії наук навчаються понад 150 000 дітей з усієї України, розповідає директор МАНУ Оксен Лісовий. За останні півтора року наші юні науковці вибороли  80 нагород у найбільших міжнародних наукових олімпіадах і конкурсах. Велика амбіція МАНУ виховати нову плеяду українських фахівців і повернути Україну на карту провідних наукових країн світу. Інтерактивний простір ще один наш крок до популяризації науки. Частина експозиції мобільна. В наших планах експонувати її в інших містах і, зрештою, створити такі музеї по всій країні. В “Музеї науки” ми намагаємося, перш за все, зацікавити, оживити беземоційні терміни з підручників, перетворивши їх на об’єкти й інсталяції, показуємо, як формули та закони працюють у повсякденному житті. А всіх юних відвідувачів, які хочуть знати більше, одразу запрошуємо до тематичних гуртків на поглиблене вивчення тієї чи іншої науки».  

Під час карантину в музеї діятимуть посилені заходи безпеки, рекомендовані МОЗом: вхід лише у масках, кількість відвідувачів обмежуватимуть шляхом завчасної купівлі квитків із фіксованим часом відвідування, дезінфекції інтерактивних елементів експонатів та інших поверхонь. 

Обкладинка: Катушка Тесли, pinterest.com

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button