Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Dmytro Soloviov, 2019, прес-служба Чернігівської міської ради, 2020 

У процесі утеплення стіни пологового будинку в Чернігові мозаїчне панно «Материнство» замінили на новий яскравий мурал, повідомляє Ukrainian Modernism.

Мозаїку площею 14 на 5,5 метра створив у 1989 році український художник Євген Павлов. У вересні 2019 року панно демонтували, проводячи термомодернізацію за програмою німецького товариства GIZ.

Завдяки ініціативі Chernihiv Monumentalism мозаїку не було знищено: у жовтні 2019 року панно перевезли на зберігання до Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Галагана.

«Одного разу я підійшла туди і побачила, що панно вже демонтоване і лежить, обережно складене біля будівлі. Відразу почала бити на сполох, дзвонити у Спілку художників, в музей… Я зв’язалася з директором художнього музею і він погодився прийняти туди мозаїку на постійне зберігання», – розповідала засновниця спільноти Chernihiv Monumentalism Олена Загребіна.

Натомість на стіні пологового будинку з’явився мурал, створений художником Дмитром Адеріхо. Крім того, весь фасад розмалювали у різні барви.

Фото: Ukrainian Modernism

Архітектор Андрій Назаренко, який нещодавно писав статтю про проблему колористики фасадів в Україні, прокоментував новий вигляд Чернігівського пологового будинку на прохання засновника Ukrainian Modernism Дмитра Соловйова.

«Цей фасад – вже типовий для молодої української демократії псевдо-сучасний та псевдо-архітектурний прийом. Як лакмусовий папірець червоніє в кислому середовищі, так і фасади вкриваються яскравими кольоровими плямами, щойно потрапляють до рук людей, що живуть в парадигмі “сіре – сумно, кольорове – весело”, і не хочуть мислити глибше», – прокоментував Назаренко.

Ліворуч – ескіз, праворуч – готовий мурал. Фото зі сторінки facebook.com/ader0ne

Нагадаємо, торік у Києві закрили утеплювачем майоліку 1960-х років на стіні дитячої поліклініки. Натомість художник Віталій Гідеван намалював новий мурал.

А в польскій Гдині нещодавно перефарбували кольоровий фасад у одному світлому тоні з монохромною графікою. Спроби зробити прості фасади цікавішими за допомогою пастельних відтінків у Польщі називають «пастельозом» і критикують таку практику.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button