Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Вчора Київрада проголосувала за повернення земельним ділянкам Протасового яру статусу «зеленої зони», фактично ухваливши створення там регіонального ландшафтного парку.  Про це стало відомо з допису спільноти ГО «Захистимо Протасів яр» у Facebook.

На засіданні депутати ухвалили два з трьох проєктів рішень по Протасовому яру — №1481 та №1482. Перше рішення — про повернення статусу зеленої зони Протасовому яру, друге — заява Київради, що доручає КМДА погодити клопотання ГО «Захистимо Протасів яр» про створення регіонального ландшафтного парку (перша сходинка в цьому процесі). Зазначається, що проєкти рішень подав голова КМДА Віталій Кличко.

«Ми чекаємо на погодження нашого клопотання про створення парку, а також інших дій, які Київрада зобов’язала вчинити свій виконавчий орган. Окремо просимо Генеральний план Києва на підставі другого згаданого рішення позначити проєкті Генплану 2025 Протасів яр, як зелену зону», — пишуть у спільноті «Захистимо Протасів яр».

Світлина з мирного мітингу під стінами КМДА щодо створення парку в Протасовому Яру, травень 2020. Фото: Укрінформ

Однак активісти визнають, що на цьому судові процеси не завершаться, навіть навпаки. Координатори вестимуть перемовини з інвесторами майбутнього парку щодо його створення. На сесії Київради представник громади Протасового яру Роман Ратушний зазначив:

«…Саме громада Протасового, а не міська влада, боролась з дніпровським криміналітетом, якому відкрив ворота в Київ криміналітет місцевий. Саме громада за минулий рік виграла чотири суди у компанії Корбана, попри його високих покровителів. В результаті незаконне будівництво в Протасовому яру було зупинено, але не заборонено. Саме громада веде перемовини з інвесторами, серед яких і міжнародні компанії, розуміючи що після наведення правового ладу, ніхто за наші податки нам парк не зробить. Але дещо Київська міська рада зробити може. Фактично останнє, що Рада цього скликання може зробити для громади Протасового яру».

Тепер КМДА має погодити клопотання про створення ландшафтного парку, а Інститут Генплану — передбачити в проєкті нового «Генплану 2025» Протасів яр як зелену зону. Громада ж займатиметься відновленням правового статусу парку.

Зазначається, що наразі тривають перемовини з інвестором — компанією Philips. Після закінчення карантину планують провести громадські слухання щодо майбутнього парку.

Раніше, 17 червня Шостий апеляційний адміністративний суд Києва заборонив будівництво багатоповерхового житлового комплексу у Протасовому яру, остаточно заблокувавши компанії «Дайтон Груп» можливість вести забудову ділянки. Компанія мала намір звести там три башти ЖК Tourbillon, висотністю понад 30 поверхів.

Обкладинка: Протасів Яр Фото з сайту zametkin.kiev.ua

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button