Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Пресслужба компанії Bolt розповсюдила публічну позицію щодо вимог Київської міської ради до сервісу прокату електросамокатів.

Так, у оприлюдненому документі йдеться про те, що продаж, прокат і керування електросамокатами та іншими видами персонального легкого електротранспорту (гіроскутери, моноколеса тощо) наразі не є законодавчо забороненим видом діяльності в Україні (відповідно до статті 42 Конституції України та статті 3 Цивільного кодексу України діє принцип свободи підприємницької діяльності, яка не заборонена законом). До того ж право користувача керувати електросамокатом гарантоване статтею 19 Конституції України, яка передбачає, що для громадян діє принцип «все, що прямо не заборонено законодавством, дозволено».

Щодо відсутності закріплених правил безпеки руху у компанії вважають, що допомогли почати розробку декількох варіантів законодавчих документів для врегулювання цієї ситуації.

«Ми, команда Bolt, керуючись принципами свідомого лідерства, запровадили освітню комунікацію через свій мобільний додаток щодо безпечного керування електроскутером: неможливо скористатися сервісом без проходження інструктажу безпеки. Під час поїздки на електросамокаті життя, майно та здоров’я користувача і третіх осіб застраховані у міжнародній страховій компанії UNIQA», – пишуть у розповсюдженому документі представники компанії.

Крім того, вважають у Bolt, право користувача залишити електросамокат у певному місці є його правом, як члена громади міста Києва, користуватися комунальним (спільним) міським простором.

З цього роблять висновок, що міська влада на сьогодні не має підстав вимагати від бізнесу отримання погоджень і дозволів, оскільки вони не передбачені законодавчо. Відповідно до законодавства України діє принцип заборони для органів державної влади та місцевого самоврядування вимагати отримання документів дозвільного характеру, які не передбачені законом.

Нагадаємо, у п’ятницю, сьомого серпня у Києві запустили прокат електросамокатів від Bolt. У соцмережах часто звертали увагу, що ціни на прокат є завищеними в порівнянні з аналогічними сервісами в інших містах України.

Наступного дня міський голова Віталій Кличко в своєму Telegram-каналі опублікував офіційну позицію, у якій назвав запуск прокату несанкціонованим міською владою та закликав прибрати електросамокати з вулиць міста.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button