Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Шведський виробник меблів IKEA розмістив цифрові версії кожного каталогу на вебсайті музею компанії на честь 70-ї річниці виходу першого каталогу. Загалом у вільному доступі тепер є близько 19 000 сторінок історії скандинавського дизайну, повідомляє Bloomberg CityLab.

Компанію в шведському регіоні Смаланд заснував у 1943 році Інгвар Кампрад, як бізнес поштових замовлень, де продавались сірники, листівки та олівці тощо. Перший каталог IKEA з’явився в 1951 році зі знаковим кріслом МК на обкладинці. Це ретро-крісло повернулося в каталогах 2013 та 2014 років під назвою Strandmon.

Ранні каталоги вважають досить утилітарними, товари не набувають широкої популярності до кінця 1960-70-х, коли з’являються різнокольорові пластики та синтетичні тканини, а в каталогах не почали публікувати  побутові композиції меблів, що й сьогодні виглядають привабливими.

Ілюстрації каталогів IKEA також вважають своєрідною часовою шкалою побутових технологій. Перше телевізор з’являється на сторінці 88 в каталозі 1958 року, а орієнтація диванів та крісел у вітальні поступово зміщується в бік один до одного, в бік телевізійного екрана.

Перший магазин IKEA з’явився в 1958 року в шведській Алмхульті. Він став успішним зокрема через концепцію «супермаркету меблів». Станом на 2019 рік, ІКЕА має 433 магазини в 53 країнах світу. На сьогодні компанія споживає 1% світової деревини.

У червні було опубліковано розслідування, де стало відомо, що найпопулярніші моделі ІКЕА виготовлені з суцільної деревини буку, незаконно вирубаного в українських лісах Карпат. Пізніше в компанії заявили, що переглядатимуть ланцюги постачання в Україні.

Обкладинка: ATBO / pexels

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button