Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Bagir Bahana, Unsplash

Прокуратура німецької столиці розпочала розслідування дій п’яти топменеджерів державного Інвестиційного банку Берліна, який здійснював програму допомоги малому бізнесу під час коронакризи. Як виявилося, тисячі ґрантів було видано неправомірно, повідомляє Berliner Zeitung.

У березні, коли почалася пандемія COVID-19, у Берліні почали роздавати гроші підприємцям та фрілансерам – за ґрантовою програмою Corona-Soforthilfe вони могли подати заявку, лише заповнивши просту анкету, і протягом трьох днів на рахунку заявника опинялися 5 000 євро. Цю суму дозволялося витратити як завгодно.

Для Німеччини, де підприємницька діяльність вкрай бюрократизована і супроводжується безліччю паперової роботи, така легкість в отриманні грошей здавалася дивом.

Далі суми ґрантів, умови їх отримання та використання дещо мінялися, але процедура лишалася максимально спрощеною – ідея полягала в тому, аби ті, хто потребує грошей, швидко їх отримали. Берлінські політики зазначають, що діяли за рекомендаціями федерального уряду – спершу виплачувати, потім вже розбиратися і перевіряти. Загалом у березні-травні уряд виплатив близько 1,8 мільярда євро понад 200 тисячам заявників.

«Питання стояло так: якби ми розробили складні процедури, багато малих незалежних бізнесів загинули б», – заявив член наглядової ради Інвестиційного банку Маттіас Коллац, зазначивши, що частка зловживань становить менш як 1% від усіх, хто отримав допомогу.

У Берліні дуже мало великих підприємств і натомість велика частка дрібних бізнесів та самозайнятих працівників, особливо у розважальній та культурній індустріях. Саме вони й постраждали найбільше від пандемії коронавірусу.

Зараз порушено 2 200 проваджень за фактами шахрайства за ґрантовою програмою й одному з обвинувачених вже виголосили вирок.

У липні суд визнав винним 31-річного власника клінінгового сервісу, який подав першу заявку наприкінці березня. Вже наступного дня банк перерахував 5 000 євро на його рахунок. Підприємець здивувався легкості, з якою отримав гроші, та створив ще кілька віртуальних компаній, щоб отримати загалом 35 тисяч євро. Тепер він має повернути ці кошти.

Нагадаємо, днями в Німеччині стартувало трирічне дослідження безумовного базового доходу – добровольцям виплачуватимуть щомісяця по 1433 євро.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button