Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Мелані Вольфсон. Фото: facebook.com/melanie.wolfson.9

Громадянка Ізраїлю та Великої Британії подала до суду на британську лоукост-авіакомпанію EasyJet через те, що в літаку її змусили пересісти на догоду ультраортодоксальним юдеям, які не хотіли сидіти поряд із жінкою, повідомляє The Guardian.

38-річна Мелані Вольфсон – фандрейзерка за професією, переїхала до Ізраїлю 13 років тому й зараз живе у Тель-Авіві.

У жовтні минулого року вона летіла рейсом Тель-Авів – Лондон і спеціально доплатила за крайнє місце в ряду. Поряд сіли ультраортодоксальні юдеї – батько з сином. Вони попросили Мелані помінятися місцем з пасажиром-чоловіком.

«Я без проблем помінялася б місцями в ситуації, якби разом хотіли сісти члени сім’ї або друзі. Але тут мене просили пересісти, бо я жінка. Тому я й відмовилася, – зазначила Вольфсон. – Це вперше в моєму дорослому житті мене дискримінували через те, що я жінка».

Бортпровідник втрутився і запропонував пані Вольфсон безкоштовний гарячий напій в обмін на згоду пересісти. Жінка непокоїлася, що через неї можуть затримати рейс і тому погодилася. Вона зазначила, що кілька членів екіпажу сказали їй, що жінок часто пересаджують на прохання ультраортодоксів.

Два місяці потому Вольфсон знов летіла до Лондона компанією EasyJet і ситуація повторилася: двоє ультраортодоксальних чоловіків вимагали помінятися місцями. Вона відмовилася, проте дві інші пасажирки погодилися сісти поряд із нею, поступившися своїми місцями релігійним юдеям. Вольфсон нарікає, що бортпровідники і не думали її захищати, натомість знову запропонували безкоштовний напій.

Мелані Вольфсон вимагає від авіакомпанії 66,4 тисячі шекелів (приблизно 544 тисячі гривень) компенсації. Позов від її імені подав Ізраїльський центр релігійної дії (IRAC), який уже вигравав подібну справу: у 2017 році 82-річна Рені Рабіновіч, що пережила Голокост, так само позивалася проти компанії El Al, і суд визнав, що «абсолютно за жодних умов член екіпажу не може просити пасажирів пересісти з призначеного їм місця через те, що інші пасажири не хочуть сидіти поряд через гендерну ознаку».

Вольфсон посилається на ізраїльське законодавство, яке забороняє дискримінацію клієнтів сервісу на основі гендеру. Адвокати вважають, що британський лоукостер підпадає під дію цього закону, адже інцидент трапився в аеропорту Тель-Авіва.

Позивачка також хоче, аби EasyJet заборонив бортовим провідникам вимагати від пасажирок пересісти на основі гендерної приналежності.

Харедім, ультраортодоксальні юдеї, керуються низкою консервативних правил і обмежень, зокрема щодо гендерної сегрегації. Так, в Ізраїлі ультраортодоксальна громада бореться за запровадження «роздільного» громадського транспорту, де чоловіки і жінки перебували би в окремих частинах салону.

Конфлікти у літаках зазвичай вирішуються на користь харедім, адже ультраортодоксальні чоловіки категорично відмовляються сідати поряд із жінками.

EasyJet – один з найбільших лоукостерів у Європі – нещодавно отримав дозвіл виконувати рейси з Італії до України до кінця жовтня 2020 року, проте невідомо, чи зможе скористатися цим правом.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button