Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Через довгі дискусії, блокування засідання і втручання чинного депутата та потенційного кандидата київська міська виборча комісія на 12 годин затримала встановлений законом термін утворення округів, повідомляє громадяська мережа ОПОРА.

Скільки округів має бути в Києві?

Для проведення виборів місто розділять на територіальні виборчі округи. Відповідно до Виборчого кодексу, слід сформувати такі округи не пізніше, як на другий день виборчого процесу, тобто 6 вересня 2020 року. Київська міська територіальна виборча комісія запланувала розпочати своє засідання шостого вересня о 12 годині дня.

Скільки територіальних виборчих округів буде в кожному місті, можна визначити, розділивши на 10 кількість депутатів у раді (з можливим відхиленням на два округи). Якщо у Києві 120 депутатів, то Київська міська комісія має сформувати від 10 до 14 округів. Саме ця можливість відхилення викликала довгі дискусії, які призвели до утворення територіальних виборчих округів із запізненням.

Членам комісії запропонували п’ять різних проєктів поділу міста на територіальні округи, які передбачали утворення різної кількості територіальних виборчих округів, а саме – від 10 до 14. Для ознайомлення з цими проєктами оголосили перерву 16:30.

Рішення не прийняли,
а потенційний кандидат і голова комісії
по черзі викликали поліцію

Після перерви чинний депутат Київради, Святослав Кутняк, який зареєструвався на засідання як представник ЗМІ, без перестанку наполягав, що округи повинні збігатися з районним поділом міста Києва, а ділити місто на більшу кількість округів – незаконно. Через свою поведінку Кутняк отримав попередження від голови і членів комісії.

Жоден із проєктів них не отримав достатньої кількості голосів. Як наслідок, близько 18.30 комісія закрила засідання і призначила нове на 21:00 годину. Однак, в зазначений час засідання не розпочалося. Представники ЗМІ, члени комісії, представники політичних партій та потенційні кандидати чекали до 23:40. Голова комісії Олег Конопольський аргументував затримку тим, що Олена Шокіна, секретар комісії, потребує більше часу для підготовки всіх необхідних документів.

Обговорення чотирьох робочих пропозицій затяглося до півночі. Поставити на голосування першу пропозицію голові комісії завадив потенційний кандидат Юрій Левченко, який наполягав, що опісля 23:59 6 вересня комісія не має права утворювати територіальні виборчі округи. Щоб нібито не допустити порушення закону, Левченко викликав поліцію. Своє право присутності на засіданні ТВК Левченко обґрунтовував як прогалину в законодавстві.

Уже близько першої години ночі поліцію викликав і голова ТВК. Зрештою члени комісії оголосили перерву до 12-ї години наступного дня, адже останній термін на прийняття рішення сплинув. Тому комісія в будь-якому разі буде змушена отримати консультацію в ЦВК.

Вхід заблоковано: вранці на комісію чекав новий протест

Однак вранці наступного дня вхід до приміщення комісії заблокував чоловік, котрий представився як Сергій Бригадир, член громадської ради при КМДА. Це призвело до сутички за участю поліції. Деякі члени комісії встигли потрапити до приміщення. Іншим, разом з представниками ЗМІ, депутатами та залученими особами ТВК, довелось заходити через «чорний хід». Згодом спецпідрозділ поліції забезпечив вільний доступ до приміщення. Засідання розпочалося о 13:06.

Цікаво, що лідер протесту Сергій Бригадир, який вигукував, що комісія – злочинці, безперешкодно потрапив на засідання.

«Слід зазначити, що сам факт блокування роботи комісії може розцінюватися як кримінальне правопорушення, за яке передбачено відповідальність за статтею 157 Кримінального кодексу України, – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА в місті Києві Максим Зінчук, – Законодавство передбачає інші мирні форми оскарження рішень, дій чи бездіяльності комісії, і наразі подібні протести можуть стимулювати суспільну напругу під час виборчого процесу».

У Києві утворили 13 округів, але рішення планують оскаржувати

Зрештою, комісія проголосувала за утворення 13 округів у місті Києві. Деснянський, Дніпровський та Святошинський райони міста були поділені на два округи кожен. Рішення підтримало десять членів комісії, сім виступило проти, один утримався. Два члени комісії, зокрема Олександр Крамаренко  (з партії «Голос») і Микола Нілов (з партії «Опозиційна платформа – За Життя») заявили про те, що подадуть окрему думку до протоколу засідання.

Рішення, прийняте комісією, планують оскаржувати. Юрій Левченко на своїй сторінці в Фейсбук написав, що  партія «Народовладдя» готує позов до суду.

Наступним важливим етапом у виборчому процесі має стати висування та реєстрація кандидатів. Процес триватиме з 15 до 25 вересня.

Фото: громадянська мережа ОПОРА

Читайте також: Правила змінились: як голосуватимуть кияни за депутатів і мера у 2020 році?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button