Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Партнерський матеріал з


У 1990-х роках індустріальний район біля метро «Петрівка» (сьогодні — «Почайна») почав перетворюватися на один великий торговельний майданчик.

Колишні заводи перебудовували у гіпермаркети і ТРЦ, на місцеві ринки — господарський, книжковий, блошиний — їхали за покупками з усього Києва, а «Почайна» швидко стала однією з найбільш навантажених станцій синьої гілки. Але згодом цей кластер, що прославився «найбільшою концентрацією торгівлі на квадратний метр», почав втрачати популярність. 

Це сталося, коли по всьому місту почали виростати великі районні ТРЦ, чий асортимент мало відрізнявся від почайнинських. Відтак киянам стало зручніше робити покупки, не відходячи далеко від дому, тож перед Почайною постала нагальна потреба «переформатування». 

Тепер колишній промисловий анклав хочуть перетворити на сучасний міський район, де знайдеться місце і житлу, і офісам, і готелям — і, звісно, громадським просторам, де люди зможуть гуляти, відпочивати та дихати свіжим повітрям. 

Ініціаторами таких змін стали самі містяни. У 2016 році вони вирішили відродити тут історичну річку Почайну та розбити навколо неї великий парк — і змогли заручитися підтримкою міста. У партнерстві з BOSTON Creative House розповідаємо, як відновлена річка змінить життя всього району.

Рендер. Вид з балкону Boston Creative House

Битва за Почайну

Попри свою давню привабливість для торгівлі, район Почайни і досі має шумні магістралі, заводські корпуси, величезні паркінги біля численних ТРЦ.

Рослинність є переважно біля великих оболонських озер на проспекті Бандери: зокрема, навколо Вербного, Кирилівського та Йорданського. Ці водойми входять до ланцюжку озер Опечень.

Саме ці озера називають залишками змілілої історичної річки Почайни. Вона, як пишуть історики, була довгою протокою Дніпра, що «починалася між Києвом та Вишгородом… і тягнулася широкою стрічкою по Києво-Подолу». Вважається, що вона почала міліти ще з 1712 року, коли між нею та Дніпром звели судноплавний канал, — а остаточно зникла у 1970-х, коли на Оболоні почали зводити житловий масив.   

«Частину русла засипали, а іншу — розширили, поглибили, розбили на озера. Пісок для намиву житлового масиву також добували з озер та заболочених стариць, а річище перекрили лінією метрополітену», — писали журналісти.

З усіх оболонських озер безпосереднім руслом Почайни вважають Йорданське озеро. За дивним збігом, саме події навколо нього і зародили проєкт ревіталізації Почайни. 

Прирічковий парк Почайна. Зображення: NEXT SPACE architectural team

Все почалося у 2015 році, коли стало відомо про плани засипати частину озера, щоб звести автозаправну станцію. Це викликало сильний опір місцевих мешканців, для яких Йорданське – було одним із небагатьох місць відпочинку. 

Процес утвердження проєкту зайняв два роки. В результаті було прийнято новий ДПТ, оскільки попередній передбачав забудову цієї території багатоповерхівками та магістраллю.

У 2017 році в КМДА оголосили архітектурний конкурс на створення парку вздовж відновленої Почайни. На ньому перемогла концепція Валентина Уварова, Віталія Ткача і Дмитра Казакова.

Журі відзначило, що це «єдиний проект, який сполучить майбутній парк з усіма міськими територіями». 

Зелень, повітря і вода

Самі автори вважають, що майбутній парк буде тією «трансформуючою силою», яка перетворить район на «повноцінну частину міста, де уживатимуться залізниця, офіси, промисловість, комерція, транспорт і річка». Зокрема, запланований ними велопішохідний маршрут з’єднає торговельну Почайну, новий парк між Йорданським та Кирилівським озерами, а також парк Наталка на Оболонській набережній.

«Сучасний міський район  — це передусім різноманіття функцій, — пояснює співавтор проєкту, архітектор Валентин Уваров. — Тут має бути і житло, і офіси, і торгівля, і місця для відпочинку та дозвілля. Тому ж торговельно-розважальному кластеру, який за багато років сформувався в цьому районі, буде дуже вигідною поява такого парку». 

Громадський простір – набережна. Зображення: NEXT SPACE architectural team

Замість шумного та загазованого проспекту Бандери, яким зазвичай не надто охоче користуються містяни, тут з’явиться затишний «водно-зелений коридор», звідки можна потрапити і до магазинів, і до офісів, і до зупинок громадського транспорту.

 Проєкт планують реалізувати у дві черги. Спочатку — благоустрій: розчистка водойм, облаштування пішохідних та велосипедних доріжок, освітлення та озеленення. Після цього реконструюють гідротехнічні споруди та збудують мостові переходи — зокрема, велопішохідний міст над проспектом Бандери і водно-пішохідний тунель — під ним. 

Окрема частина проєкту — облаштування набережної в затоці Вовкувата. За задумом архітекторів, вона стане великим громадським простором із дитячим та спортивним містечками, пунктами річкового прокату, кафе та коворкінгами.

Крім того, набережна буде використовуватись постійно, перетворюючись, наприклад, взимку на льодовий каток.

Також планують очистити і зробити придатними для купання Інші озера Почайни (Мінське, Лугове, Пташине, Андріївське), а їхні береги — мають отримати статус парків. 

«Зараз у цій місцевості багато рослинності, але це здебільшого самосіви. Тож більшу частину доведеться вирубувати та висаджувати нові, дорослі дерева. Але в результаті ми замкнемо навколо Оболоні справжнє «зелене кільце», яке, до того ж, стане чудовим променадом з оглядовими майданчиками та локаціями для відпочинку». 

Саму Почайну хочуть максимально повернути до природного стану. Для цього її мають звільнити з бетонного колектору, а береги зміцнять каменем, деревом та іншими природними матеріалами. Крім того, русло, за задумом проєктувальників, «отримає природну звивисту форму», а вздовж нього облаштують об’єкти, які розповідатимуть про історію річки. 

«Найскладнішим для проєктування був відрізок від озера Йорданського до вулиці Вербової, — розповідає Уваров. — По-перше, тут майже все «закатано» у бетон, а по-друге, проходить багато інженерних мереж, а, відповідно, й їхніх охоронних зон. Але, на щастя, нам вдасться прибрати звідси більшу частину бетону та максимально звільнити саму річку». 

Частиною майбутнього громадського простору також стане BOSTON Creative House, який будуватимуть неподалік Вербової вулиці, поряд із метро «Почайна». 

Проєктуючи цей комплекс – дві 24-поверхові будівлі з апартаментами, компанія SAGA Development передбачила біля нього і сучасні громадські простори: територія навколо будинку, з облаштованими місцями для дозвілля та відпочинку, буде відкритою та доступною для всіх містян. Тут не буде супермаркетів або величезних шопінг-молів, яких вже вистачає на Почайні — лише невеликі спеціалізовані крамниці, які стануть новим торговельним «якорем» для всього району.

У чотириповерховому стилобаті, на якому розмістяться дві житлові башти, працюватимуть офіси і коворкінги, ресторани й кафе.

Boston Creative House

А на внутрішньому подвір’ї мешканці зможуть збиратися на пікніки та займатися спортом — на баскетбольному майданчику, у скейт-парку, на бігових та велодоріжках.

Подвір’я буде закритим для автівок, для яких передбачені підземний паркінг та окрема наземна стоянка. Такі двори — чудове місце для дитячих ігор. Крім того, у будинку працюватиме свій дитячий садок.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button