Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: unsplash.com

Шведська компанія IKEA завершила незалежний аудит у зв’язку із обвинуваченнями звіті громадської організації Earthsight у використанні незаконно заготовленої деревини з України, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

У компанії заявили про відсутність жодних ознак того, що незаконно заготовлена деревина потрапила до ланцюга постачань компанії. Розслідування проводила третя сторона за сприяння Legallis LLC. Представники компанії відвідували лісові ділянки, про які йшлося у Earthsight. IKEA також провела своє внутрішнє розслідування.

У заяві йдеться, шо розслідування Earthsight вказали на складну інтерпретацію закону про санітарні рубки протягом сезону тиші. Представники шведської компанії зазначили, що підтримують FSC (Лісову опікунську раду) «щодо рішення цієї проблеми і розгляду питання суперечливого законодавства для подальшого вдосконалення відповідального ведення лісового господарства в Україні та за її межами».

23 червня Earthsight опублікувало розслідування, присвячене використанню компанією ІКЕА української деревини. За 18 місяців дослідники знайшли організаторів частини незаконних вирубок в Карпатах. За їхньою інформацією, лісомисливське господарство у селищі Великий Бичків на Закарпатті проводить «санітарну» рубку в «період тиші». У цей період тварини у лісах розмножуються, а вирубка може впливати на подальший їхній розвиток і виживання.

Тоді у Держлісагентстві заявили, що це дослідження дублює дослідження дворічної давнини та воно мало на меті дестабілізувати ситуацію в лісовій галузі України.

У звіті йшлося, що причиною незаконної заготівлі деревини є корупційні схеми в лісогосподарських підприємствах, пов’язані із системою зеленого маркування деревини, що має гарантувати законність її походження. Організація  звинуватила Лісову наглядову раду в маркуванні незаконної деревини де це дозволяє корупційна складова. Представники ради також мали відносини з керівництвом українських лісових господарств, що й призвело до закупівлі незаконно вирубаного буку, йшлося в матеріалі. До того ж, за інформацією дослідників, вирубка буку в Карпатах не зупинялась навіть через карантин.

В 2019 році Earthsight опублікувала дослідження, що підтверджувало колосальні масштаби експорту Україною до ЄС незаконної деревини для IKEA. Україна експортувала деревини більше ніж країни Латинської Америки, Африки та Південно-Східної Азії разом.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button