Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Man Made Marvels, facebook.com/mmmarvels/

Третього жовтня у Венеції вперше в історії міста підняли дамбу, яка перешкодила сезонній повені затопити будинки, повідомляє CNN.

«Це історичний день для Венеції», – заявив мер Луїджі Бруньяро.

Венеція щороку переживала регулярні сезонні підйоми води, так звану «високу воду», acqua alta. Їх зазвичай спричиняють вітри – сіроко і бора – у поєднанні з низьким атмосферним тиском. Це явище спостерігають здебільшого у період від жовтня до березня.

Перша письмова згадка «високої води» датується 589 роком. У ті часи повені були й корисними, адже змивали стічні води. Та через зміни клімату частота й інтенсивність сезонних повеней зросла, і площу Сан-Марко, яка є своєрідним індикатором, стало затоплювати значно частіше. Торік у листопаді вода піднялася на 187 сантиметрів, затопивши майже 90% міста та завдавши значної шкоди місцевим бізнесам і туризму, що їх згодом добила пандемія коронавірусу.

Підтоплена площа Сан-Марко. Фото: Antonio Busiello, facebook.com/AntonioBusielloPhotography

Співзасновник міської ініціативи Venezia Autentica Сабастьян Фагарацці, який живе на першому поверсі будинку в районі Каннареджо, розповів журналістам, що щоразу з початком повені мусить прибирати все з підлоги, зокрема й меблі. Та цього разу йому не довелося цього робити – за його словами, Венеція зупинила воду вперше за 1200 років історії міста (з часу обрання першого дожа, незалежного правителя).

Перша «висока вода» нового сезону прийшла третього жовтня. За прогнозом, рівень мав підвищитися на 135 сантиметрів. На площі Сан-Марко мало б утворитися води по коліно.

Система водних бар’єрів називається абревіатурою MOSE, співзвучною з іменем біблійного пророка Мойсея – який, за легендою, перевів євреїв через Червоне море, води якого розійшлися. Вона складається з 78 бар’єрних модулів, змонтованих у трьох стратегічних місцях Венеційської лагуни. Разом вони формують дамбу.

Місця розташування бар’єрів MOSE. Зображення: Вікіпедія

Проєкт розробляли ще з 1984 року, та його реалізація стала здаватися нездійсненною через постійні затримки та корупційні скандали.

У липні цього року провели перший тестовий запуск системи бар’єрів, та його ефект не можна було оцінити через власне відсутність повені. Цієї суботи жителі Венеції, до останнього сповнені скептицизму, не повірили власним очам – площа Сан-Марко лишилася сухою, а кафе та магазини не були змушені закритися.

«Для венеціанців це наче перший крок Армстронга на Місяці», – зазначає Фагарацці.

Так виглядає дамба. Фото: Riccardo Roiter Rigoni, facebook.com/riccardo.roiter

Бар’єри не повністю захищають Венецію від води. Вже наступного дня рівень води ще більше зріс, і Сан-Марко таки підтопило, вода сягала литок, а магазини й кафе були змушені закритися.

Проєкт MOSE ще не завершено. Планують ще спорудити постійні захисні бар’єри та підняти вулиці на 110 сантиметрів у найнижчих локаціях міста. Завершити роботи сподіваються до кінця 2021 року.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button