Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Andriyko Podilnyk, Unsplash

У Ванкувері 50 бездомних отримали по 7 500 канадських доларів (приблизно 4 800 євро) у межах дослідження, проведеного благодійною ініціативою Foundations for Social Change спільно з ученими Університету Британської Колумбії, повідомляє CNN.

Учасники дослідження відбиралися у віці 19-64 років, з досвідом бездомності близько пів року, без тяжких психічних розладів та залежностей. Протягом 12-18 місяців учені спостерігали також життя контрольної групи, яка не отримала грошей. Загалом дослідження охопило 115 учасників.

«Найбільше вразило те, як більшість людей, отримавши гроші відразу на руки, ними розпорядилися. І це повністю суперечить стереотипам», – заявила співзасновниця Foundations for Social Change Клер Вільямс.

Ті, хто отримав гроші, почали витрачати більше на їжу, а також на одяг і оренду житла, а витрати на алкоголь, сигарети та інші наркотики знизилися на 39%.

Загалом ті, хто отримав гроші, змогли швидше знайти постійне житло – приблизно на рік швидше контрольної групи. Більшість навіть змогли заощадити частину суми – в середньому близько 1 000 канадських доларів.

Деякі бездомні сказали, що передусім хочуть використати гроші, щоб зняти житло, інші вирішили інвестувати у мобільність – купити велосипед або відремонтувати свою машину, щоб мати змогу працювати. Деякі хотіли купити комп’ютер. Дехто навіть вирішив зайнятися дрібним бізнесом.

Дослідники також підрахували, що завдяки виплатам 50 бездомним вдалося заощадити платникам податків приблизно 400 тисяч канадських доларів – це гроші, які б в іншому разі довелося заплатити за ночівлі у притулках.

Вільямс вважає, що прямі виплати не є панацеєю для бездомності. Зокрема, саме тому дослідники сфокусувалися на вибірці, яка не мала надто довгого досвіду життя на вулиці, а також інших обтяжливих характеристик, що ускладнюють можливість вийти з бездомності.

Експеримент профінансував федеральний уряд Канади, а також різні благодійники. Дослідженння має пройти рецензування наступного року.

Один із стереотипів, які спростовує канадське дослідження, – те, що бездомні лишаються у такому становищі через небажання працювати. Наприклад, директор департаменту соціальної політики КМДА Руслан Світлий вважає, що громадські організації «розбещують безхатченків» безкоштовною іжею, а «багатьом краще нічого не робити і жити на вулиці».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button