Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

ВДНГ. Фото: Павло Дорогий / facebook.com/urbanformscenter

ГО Urban Forms Center у партнерстві з містом Славутич запустила Енциклопедію архітектури України – онлайн-платформу, яка досліджує взаємовплив архітектури і суспільства у форматі «документального серіалу».

Проєкт створено на перетині архітектури, історії, критики, кінематографа і візуального мистецтва – він містить фото, відео, перфоманси і колажі.

«Куратори та учасники проєкту пропонують розглянути архітектуру України не як сукупність будівель з деревини, цегли чи бетону, а як відповіді архітекторів на актуальні потреби суспільства у різні часи… На противагу формальним і неформальним базам даних ми пропонуємо інший тип енциклопедії – створений конкретною групою людей зі своїм світоглядом, принципами та методами, при цьому не обмежених впливом будь-яких інституцій», – зазначають ініціатори проєкту.

Сайт складається з трьох великих розділів: держава, економіка та право. Зараз запущено перший розділ, який поділено на категорії «влада», «сакральне», «мова», «порядок» і «націєтворення». У свою чергу, кожна категорія містить тематичні архітектурні кейси, такі як «ЖК», «майдани», «сквот», «ордер», «ВДНГ», «козацьке бароко» тощо.

Так, у розділі «сквот» міститься відео Миколи Рідного, в якому розповідається про соціально-культурний центр «Автономія» у Харкові у контексті владних відносин. А в розділі «ЖК» автори розмістили іронічне відео, яке показує сучасні новобудови крізь призму піар-тестів.

Кейси розподілено за хронологічним принципом. Від кожної категорії відгалужуються дві осьові лінії – «вчора» і «сьогодні».

Креслення водолікувального корпусу дитячого санаторію в Євпаторії, 1964 рік. Фото: facebook.com/urbanformscenter

Також на сайті містить алфавітний покажчик, який перенаправляє на тематичні кейси, де містяться згадки про той чи інший об’єкт, персоналію або категорію.

Енциклопедія не дає готових відповідей на питання, проте пропонує мультиперспективну картину – від масштабного до дрібного, від теоретизування до гуманістичного виміру.

Коментуючи ідею проєкту для УП Життя, співзасновниця Urban Forms Center‎ Євгенія Губкіна зазначала, що в Україні закріпилася практика не торкатися складних і «неприємних» тем: «Так, ми виключили спадщину польського, чеського чи румунського модернізмів, так боїмось дивитись на спадщину Катерини ІІ, або ж забули про “спробу”‎ модернізму кримськими татарами».

До створення Енциклопедії архітектури України долучилися понад 40 учасників і учасниць – музейники, архівісти, журналісти, урбаністи тощо – і майже 20 партнерських організацій. Над проєктом в онлайні працювала низка професіоналів і професіоналок з Аргентини, Німеччини, Грузії, Нідерландів, Данії.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button