Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Sterling Lanier Фото: Sterling Lanier, Unsplash

Пандемія болюче вдарила по ресторанах, кав’ярнях і барах навесні, та багато хто зміг вижити завдяки літнім майданчикам. Однак з наближенням зими на заклади харчування чекає нове випробування.

Позаяк коронавірус не відступає, а в багатьох регіонах навпаки нарощує оберти, деякі країни почали повертати суворий локдаун, – в Ірландії з 21 жовтня вже зачинилися ресторани і бари. Та навіть якщо буде дозволено обслуговувати відвідувачів на відкритих майданчиках, холод відлякуватиме клієнтів.

Кабінки, котацу та інші ідеї

Щоб вирішити цю проблему, в Чикаго на півночі США провели конкурс на найкращі ідеї щодо облаштування відкритих майданчиків узимку, повідомляє Bloomberg CityLab.

Подані на конкурс пропозиції включали окремі закриті кабінки або ж напіввідкриті модулі з підігрівом. Також дизайнери пропонували столи у вигляді котацу – це японський спосіб зігрітися, зануривши частину тіла під ковдру з обігрівачем.

Ідея окремих кабінок для ресторанів. Візуалізація: ASD | SKY

Але такі варіанти мають чимало обмежень. По-перше, у таких широтах, як Чикаго, вже холодно на вулиці, тож власники бізнесів не матимуть часу на перелаштування. По-друге, це просто дорого. В чиказькій Асоціації ресторанно-готельного бізнесу зазначають: щоб заклад міг утілити запропоновані ідеї, середній чек клієнта має сягати 80-100 доларів.

Деякі ресторани в США почали встановлювати на вулиці інфрачервоні лампи та обігрівачі (їхня вартість становить 150-1500 доларів). Муніципалітети пішли назустріч, послабивши обмеження на їх використання. При цьому в низці великих міст попит призвів до дефіциту обігрівачів, наприклад у Нью-Йорку і Вашингтоні. Окремі заклади навіть облаштовують вогнища, але в деяких містах це заборонено робити, зокрема у Балтиморі та Філадельфії.

Ідея облаштування котацу на відкритих майданчиках взимку. Зображення: Ellie Henderson / OpenIDEO

По-третє, використання обігрівачів має екологічні наслідки. За підрахунками Negawatt, пропановий обігрівач, який працює 14 годин на добу взимку, виділяє 13,6 тонни діоксиду вуглецю. Це приблизно стільки ж, скільки виділив би один автомобіль, тричі проїхавши навколо планети.

Нещодавно уряд Франції попередив, що наступного року планує заборонити використання обігрівачів поза приміщеннями. Таку заборону вже запровадила низка міст у Німеччині, хоча зараз заклади харчування просять муніципалітети цих міст призупинити дію обмежень, аби пережити коронавірусну зиму.

Головне – захист від вітру

Водночас містопланувальник Марк Беннет зауважує, що для роботи відкритої тераси не обов’язково використовувати обігрівачі.

«Найважливіше – це захист від вітру. Саме через нього погода на вулиці видається не просто прохолодною, а паскудною. Обігрівальні елементи не обов’язкові, якщо ви можете затулити відвідувачів від вітру, і це навіть не мусить бути повністю закрита конструкція. Достатньо розмістити за спинами якесь загородження», – радить він.

Також, за його словами, у простір варто додати теплого світла і кольорів, яких бракує взимку. А ще – будь-який елемент, який забезпечує відчуття прихистку. Експерт зауважує, що людина не любить почуватися незахищеною і відкритою. Наприклад, на нас навіює сум вигляд дерев, з яких облітає листя. Заклади можуть використати якісь навіси або бар’єри.

Ідея модулів для літніх майданчиків. Зображення: Neil Reindel, Flo Mettetal

Для прикладу, власник одного з закладів у Сілвер-Спринг, штат Мериленд, скористався можливістю розташувати відкритий майданчик у патіо. Стіни двох будівель надійно захищають внутрішній двір від вітру. Також він натягнув навіси та роздає відвідувачам пледи. Планує таки придбати штучне газове вогнище, але більше для атмосфери.

Проблема має і ширший вимір – багато міст просто не призначені для того, щоб узимку проводити багато часу на вулиці, а містопланувальники й архітектори часто не враховують різні погодні умови.

Беннет наголошує, що важливо вчасно прибирати сніг із вулиць – і при цьому не лишати кучугури на тротуарах і узбіччях, адже це робить пішохідні зони некомфортними, особливо для маломобільних людей.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button