Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Опитувачі охоче дарували бланки опитувальників «на пам’ять». Фото: Хмарочос

У той час, як біля вибочих дільниць 25 жовтня відбувалася акція «5 питань від президента», соціологи групи «Рейтинг» провели власне дослідження щодо ініційованого Володимиром Зеленським всеукранського опитування.

Як виявилося, третина виборців, які прийшли голосувати на місцевих виборах, проігнорували «5 питань».

Соціологи поставили людям на виході з виборчих дільниць у всіх областях ті ж п’ять запитань, які містилися в анкеті «від Зеленського» – як тим, хто заповнював опитувальник, так і тим, хто його проігнорував.

  • На перше запитання «Чи потрібно ввести довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах?» ствердно відповіли 81% тих, хто заповнював анкету, і 63%, хто не робив цього.
  • На запитання «Чи підтримуєш ти створення на Донбасі вільної економічної зони?» ствердно відповіли 45% і 33% відповідно.
  • На запитання «Чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300?» ствердно відповіли 95% і 81% відповідно.
  • На запитання «Чи підтримуєш ти легалізацію в Україні медичного канабісу – щоб зменшити біль у важких хворих?» ствердно відповіли 70% і 52% відповідно.
  • На запитання «Чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?» ствердно відповіли 78% і 56% відповідно.

Саме опитування «5 питань від президента» зазнало критики, а 51% з опитаних Info Sapiens заявили, що вважають це передвиборчою технологією. За даними мережі «Опора», опитування Зеленського проводили на 55% виборих дільниць в Україні. За підрахунками тієї ж «Опори», на це було витрачено приблизно 100 мільйонів гривень. Перші результати можуть оприлюднити вже сьогодні, 26 жовтня.

Анкетою слугував листок А4 без нумерації чи якихось вихідних даних. У Києві журналіст LIGA.net проголосував в опитуванні п’ять разів – біля різних дільниць. У Хмельницькому блогер Андрій Попик проголосував сім разів біля однієї дільниці.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button