Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: ua.news

Київська міська державна адміністрація погодила проєкт розпорядження Кабінету міністрів щодо передачі будівлі Гостиного двору у власність територіальної громади Києва. Проте в КМДА занепокоєні можливістю приватизації культурної пам’ятки, повідомляє пресслужба.

Відповідні погодження мають надати також Фонд державного майна, Міністерство фінансів та Міністерство юстиції. Згодом проєкт розпорядження буде передано на розгляд Урядового комітету.

21 вересня 2020 року на нараді в Кабміні представники Мінекономрозвитку і Фонду держмайна наголосили на відсутності фактичних підстав, які можуть унеможливити передачу будівлі Гостиного двору до комунальної власності, зокрема, на етапі формування необхідного для розробки відповідного акту Уряду пакету документів.

За тиждень після наради уряду, ПАТ «Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство «Укрреставрація» (у 2014 році з компанією було розірвано договір оренди) звернулося до прем’єр-міністра України з листом. В ньому йдеться, що компанія «відкрита до конструктивного діалогу з владою та громадськістю щодо пристосування частини площ будівлі «Гостиний двір» під розміщення громадських та культурно-мистецьких об’єктів» та про свою «готовність, у разі прийняття урядом рішення про приватизацію будівлі Гостиного двору, взяти участь у процесі приватизації та заплатити його ринкову вартість до державного бюджету України».

Раніше компанія вже порушувала умови договору оренди Гостиного двору. Зокрема, невиконання компанією робіт, необхідних для збереження будівлі, у сукупності з іншими факторами, призвело до виникнення наявних пошкоджень та руйнувань Гостиного двору.

Нагадаємо, постановою Кабінету міністрів від 2011 року Гостиний двір було виведено з Державного реєстру пам’яток архітектури, але 24 листопада 2015 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною та нечинною постанову уряду «Про виключення будівлі Гостиного двору у місті Києві зі списку пам’ятників архітектури, що перебувають під охороною держави».

Гостиний двір шостий рік стоїть без даху після розпочатих робіт з реконструкції. Будівельні роботи на об’єкті припинились ще в лютому 2014 року. З того часу тривали суди, на яких громада Києва намагалась повернути його у власність міста. На сьогодні будівля перебуває у власності Фонду держмайна України (ФДМУ).

У вересні 2016 року Господарський суд Києва відмовив фонду Держмайна у поверненні Гостиного двору у державну власність. У 2018 році суд розірвав договір оренди і зобов’язав «Укрреставрацію» повернути Гостиний двір регіональному відділенню ФДМУ по місту Києву.

Раніше в ФДМУ заявляли, що вартість реконструкції Гостиного двору складає близько 500 мільйонів гривень.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button