Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: segodnya.ua

Департамент культури заявив про «ініціювання негайних заходів щодо порятунку» садиби Мурашка на Малій Житомирській, 12-А, 12-Б, 14-А, 14-Б. Зараз ці будівлі перебувають в аварійному стані та знаходяться під загрозою знищення, повідомляє пресслужба КМДА.

Як повідомили у Департаменті культури, садиба Мурашка вже отримала декілька експертних висновків, що оцінюють її стан як критичний. Окрім «всебічної експертизи стану» її будівель, тут пропонується перекрити електрику, воду і газопостачання, а також «першочергово звільнити територію від сторонніх осіб».

Зокрема, такою «сторонньою особою» вважається математик Олександр Глухов, чия родина ще з дев’яностих років живе в одному з будинків садиби, пам’ятці архітектури за номером 12а. Як вже писав «Хмарочос», саме Глухов багато років захищав садибу від знесення під забудову — і домігся її повернення до комунальної власності, попри постійні погрози та намагання вигнати його з будинку.

Читайте цю історію у нашому матеріалі: Я останній, хто живе у садибі Мурашка

Сьогодні ж, як розповів Глухов «Хмарочосу», у КМДА наполягають, що він із сім’єю має переїхати в інший будинок, поблизу Столичного шосе.

«На днях мені з Департаменту культури написали листа, що пропонують відселитися на Моторний провулок, це близько 10 кілометрів від теперішнього місця проживання. Очевидно, в знак вдячності за те, що я з 2010 року ходив по судах (десь півсотні засідань) і доклав чималих зусиль, щоб садибу повернули місту. А тепер наш мер, очевидно, доручив виселити мене тим самим людям, які в 2007-2008 році незаконно продали садибу Мурашків і ще два будинки (зокрема й той, де я ще живу)», — каже Глухов.

Будинок, куди пропонують переселитися родині Глухова. Фото: Heat-PEX

Згідно з листом Департаменту культури, сім’я Глухових має переїхати на Моторний провулок, 11, у двокімнатну квартиру площею 64 кв.м. Забудовник цього ЖК — КП «Житлоінвестбуд-УКБ», яке до 2018 року очолював нинішній заступник Кличка В’ячеслав Непоп.

Читайте також: Чиновники, депутати Київради та активісти розповідають про нового заступника голови КМДА Непопа

Серед головних переваг цього комплексу, які наводять на сайтах з продажу нерухомості: «чисті під’їзди», «простора парковка під будинком», «цілодобовий магазин АТБ», а також «пляж у 20 хвилинах від дому».

Розташування житлоінвестбудівського ЖК.

Зазначимо, що саме цьому комунальному підприємству Київрада передавала на баланс садибу Мурашка у 2008 році. У тому ж році комунальники продали її у приватну власність компаніям «Пантеон-Інвест» і «Вестіга». Вони планували знести тут всі будівлі, щоб збудувати готельно-житловий комплекс — попри те, що Українське товариство охорони пам’яток історії та культури занесло садибу до «Червоної книги культурної спадщини України».

Сьогодні ж у КМДА наполягають, що протиаварійні та консерваційні роботи у садибі Мурашка неможливі без відселення останніх її мешканців.

«Нам неодноразово дорікали на її жахливий стан, але ми розуміємо, що певні сили стояли за тим, щоб місто не отримало контроль за садибою. На сьогодні ми максимально пропрацювали всі моменти в законодавчому полі, поінформували про ситуацію правоохоронців та представників служби з надзвичайних ситуацій і готові рішуче боротися за нашу пам’ятку», – заявила директорка Департаменту Діана Попова.

Глухов натомість сподівається, що йому вдасться зустрітися з мером Віталієм Кличком та обговорити ситуацію, що склалася.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button