Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23272 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Аукціонний дім «Дукат» розпочав букіністичний онлайн-аукціон «Українська книга». Серед лотів — раритетні видання, унікальні документи, карти, архівні світлини, тиражована графіка та книги, присвячені Києву.

Путівники, альбоми та історичні нариси про Київ дозволяють простежити, як змінювався «портрет» міста з 1860-х до 1960-х років та дізнатися подробиці як соціокультурного розвитку міста, так і архітектурного ландшафту.

Найстарішим з київських лотів є польський альбом 1861–1862 років, виданий у Варшаві – Malownicze Album Kijowa z szczegółowym opisem miasta. Це перше видання київського путівника польською мовою. Проєкт було реалізовано частково: світ побачили тільки дві частини, до яких увійшли нарис історії Києва та побіжні описи Золотих воріт, Аскольдової могили та Хрещатика.

«Путеводитель по Кіеву и его окрестностямъ» 1888 року – перше видання одного з найвідоміших путівників містом кінця ХIХ ст. Його популярність була зумовлена доступним поданням найрізноманітнішої інформації, що дозволяло не просто орієнтуватися у місті, але й дізнаватися цікаві історичні факти про Київ і його пам’ятки.

Альбом «Київ» 1914 року розпочався з 24-х листівок, які згодом було об’єднано у видання репродукцій картин відомих київських художників: М. Бурачека, І. Їжакевича, В. Козловського та інших. Також до альбому увійшли роботи норвезького художника-авангардиста Хрістіана Крона, який у той час жив у Києві.

Путівник Костянтина Шероцького 1918 року. Автор пропонує маршрут, який дозволить оглянути місто в історико-топографічному аспекті, як «місто кількох епох»: від Золотих Воріт рухатися на Поділ, зійти на Щекавицю, звідки побачити Оболонь, Дорогожичі, Кирилівську церкву; піднятися на Печерськ, оглянути Києво-Печерську Лавру, спуститися на Хрещатик, пройти прилеглими вулицями та спуститися Бібіковським бульваром (нині бульвар Тараса Шевченка). Зрештою автор пропонує ознайомитися з околицями, «приводить» читача на Труханів острів, до Вишгорода й Межигір’я. Книга містить близько 60 фототипій і кліше, а також актуальний на той час план Києва з передмістями.

Путівник-довідник «По землі Київській» 1963 року – «наймолодший» київський путівник аукціону, шо розповідає не про столицю, а про населені пункти Київщини — Бориспіль, Переяслав, Білу Церкву, Бровари, Васильків, Вишгород, Чорнобиль тощо. Книгу складено так, що рухаючись цими шляхами турист може довідуватися про міста й села Київщини, які зустрічаються дорогою.

Сьоме видання путівника «Кіевъ, его святыни, древности, достопамятности» 1900 року демонструє плоди майже 50-літньої праці її автора — Миколи Сементовського, який займався дослідженням Києва від середини XIX ст.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button