Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Mads Blenker, maskinbladet.dk

Уряд Данії визнав, що для винищення всіх норок на хутряних фермах країни немає законних підстав. Законодавство передбачає винищення лише хворих тварин, повідомляє BBC.

Раніше до такого кроку вирішили вдатися після того, як у норок виявили мутацію коронавірусу – так званий «Кластер 5», який може бути небезпечним для людей. Йдеться приблизно про 17 мільйонів тварин – Данія є найбільшим виробником норкового хутра у світі. У регіоні Північна Ютландія запровадили жорсткий локдаун. Побоюються, що «Кластер 5» може вплинути на ефективність вакцини від COVID-19.

«Це помилка, прикра помилка, – заявила прем’єрка Метте Фредеріксен, виступаючи у парламенті. – Хоч ми й поспішали, ми мали б зрозуміти, що для цього потрібні зміни до законодавства, яких не було. Я вибачаюся за це».

Утім, про помилування норок не йдеться – власників хутряних ферм Данії просять продовжувати винищення, але вже у вигляді рекомендацій. Масове вбивство триває на повний хід – вже винищено майже три мільйони норок.

Фото: facebook.com/globaltimesnews

Тим часом уряд планує підготує законодавчу базу для винищення тварин «заднім числом». Опозиційні партії вже заявили, що не підтримають ці зміни.

Водночас серед учених лунають сумніви у необхідності масового винищення тварин – мовляв, одна мутація навряд чи становить таку велику загрозу. Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності також зазначив, що наразі немає наукового підґрунтя для твердження, що «Кластер 5» може зробити вакцину неефективною.

Мутації вірусів є нормальним процесом, але занепокоєння зазвичай викликає можливість передачі від тварин до людей. Організм норки виявився сприятливим для Sars-CoV-2, яким тварини спершу заразилися від людей, а потім передали мутований штам іншим людям. Відомо про 12 випадків зараження.

Низка зоозахисників привітали масове знищення норок, адже це фактично означає повну та остаточну ліквідацію хутрової промисловості в Данії.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button