Експерти прогнозують майже повну заміну м’яса штучною їжею до 2035 року
До 2035 року попит на яловичину та молочні продукти зменшиться на 80-90%, вважають у RethinkX.
До 2035 року попит на яловичину та молочні продукти зменшиться на 80-90%, вважають у RethinkX.
Зроби добру справу і отримуй винагороди!
Нам як ніколи потрібна ваша підтримка. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 26305 новин та статей. Ми потребуємо вашої допомоги, щоб продовжувати якісно працювати далі. Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» та отримуйте приємні бонуси від редакції: квитки на культурні заходи в Києві, фірмовий мерч та актуальні книжки, можливість пропонувати редакції теми та багато іншого.
Стати членом Товариства | Хто ми такі?
Фото: Matteo Di Iorio, Unsplash
До 2035 року м’ясна індустрія у США збанкрутує, і яловичину майже повністю замінить штучне м’ясо. Такі прогнози озвучено у звіті американського аналітичного центру RethinkX.
Так, дослідники вважають, що до 2030 року попит на продукти великої рогатої худоби зменшиться на 70%, а виробництво молока і м’яса впаде більш як на 50%. Зокрема, споживання яловичого фаршу скоротиться на 70%, стейків – на 30%, а молочних продуктів – майже на 90%.
До 2035 року попит на яловичину та молочні продукти зменшиться на 80-90%. До того часу переважна більшість американських ферм, які вирощують корів, стануть банкрутами. На інші ринки – курятини, свинини та риби – чекає подібна доля.
В результаті відмирання м’ясної індустрії до 2035 року звільниться приблизно 60% земель, які зараз використовуються для вирощування худоби, – або чверть континентальної території США.
Викиди парникових газів у США зменшаться на 45% відсотків до 2030 року і на 65% до 2035 року – це з урахуванням викидів від індустрії замінників м’яса. Відмова від продуктів тваринництва також змінить ситуацію з вирубуванням лісів, зникненням видів, забрудненням води тощо. Ті землі, які раніше використовувалися для м’ясної індустрії, можуть бути засаджені деревами, які поглинатимуть вуглець.
Разом зі зниженням попиту на м’ясо знизиться й попит на нафтопродукти – до 2030 року принаймні вдвічі, або на 150 мільйонів барелів, стверджують аналітики.
На заміну продуктам тваринництва прийде модель біотехнологічної їжі (Food-as-Software). Вчені, які розроблятимуть нові продукти, зберігатимуть «рецепти» у базах даних, відкритих для вільного доступу в усьому світі. Це сприятиме сталій та збалансованій системі виробництва їжі.
Нова їжа буде приблизно на 50-80% дешевшою за продукти тваринництва, запевняють аналітики. Середнє американське домогосподарство економитиме понад 1200 доларів на рік на продуктах.
А ще замінники м’яса і молока будуть поживнішими, смачнішими та різноманітнішими.
Користь від такої їжі матиме значний вплив на здоров’я – зокрема, люди менше хворітимуть на хвороби травної системи та кровообігу, рак, діабет і ожиріння. Це, своєю чергою, дозволить зекономити 1,7 трильйона доларів на рік, які зараз витрачаються у США на профілактику та лікування цих патологій.
«Якісніша та поживніша їжа стане дешевшою та доступнішою для кожного», – стверджується у звіті RethinkX.
До 2035 року втратять роботу 90% із 1,2 мільйона людей, задіяних у виробництві яловичини та молокопродуктів, втратять роботу. Натомість нові біотехнологічні компанії зможуть працевлаштувати принаймні один мільйон робітників до 2035 року.
Нагадаємо, днями у Сінгапурі дозволили продаж штучного м’яса з м’язових клітин тварин. Це перший такий випадок у світовій практиці.
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті