Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


Господарський суд Києва визнав протиправним та скасував рішення Київради про розірвання договору оренди земельної ділянки площею 1,09 гектарів на Крістеровій гірці по вулиці Вишгородській, 47-Ж із ТОВ «Будінвестком КМ». Про це повідомляють «Наші гроші».

У 2007 році Київрада передала ділянку в оренду на п’ять років ТОВ «Київське будівельне підприємство № 3» для будівництва та обслуговування житлового будинку з об’єктами соціально-громадського призначення та підземним паркінгом. У 2012 і у 2017 роках договір оренди поновлювався на той же строк. При цьому було змінено орендаря – на ТОВ «Будінвест КМ». Останнє співпрацювало з «КБП № 3» з 2007 року.

На виконання умов договору оренди «Будінвест КМ» уклав договір будівництва із ТОВ «Екостандарт-Інвест».

У грудні 2017 року забудовники отримали містобудівні умови та обмеження для проектування житлових будинків на вказаній ділянці. У подальшому вони отримали від Мінкульту погодження історико-містобудівного обґрунтування, проектної документації, а надалі – дозвіл на проведення земляних робіт в історичному ареалі. У липні 2019 року фірми отримали дозвіл ДАБІ на виконання будівельних робіт.

Разом з тим у грудні 2019 року Київрада прийняла рішення про розірвання договору оренди із ТОВ «Будінвест КМ», передавши ділянку у постійне користування КП УЗН Подільського району. Цим же рішенням було вирішено розробити проект землеустрою ділянки на вул. Вишгородська, 47-Ж щодо зміни її цільового призначення «для збереження та використання пам’яток природи для благоустрою пам’ятки природи «Крістерова Гірка». Ділянці надали статус парку.

Підставами прийняття рішення Київрада назвала порушення договору оренди з боку «Будінвест КМ», а саме: використання ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам, а також систематична несплата орендної плати.

Розглянувши матеріали справи, суд дійшов висновку, що рішення Київради від 12 грудня 2019 року прийняте безпідставно та з порушенням чинного законодавства, а тому є протиправним. Зокрема, щодо тверджень Київради про видалення більшої кількості дерев (280 дерев), ніж було визначено висновком ДП «Центр еколого-експертної аналітики» та висновком Управління екології та природних ресурсів (120 дерев).

Висновок ґрунтувався на акті обстеження від 26.02.2015, термін дії якого закінчився (2 роки). Тому за зверненням «Будінвест КМ» у грудні 2017 року комісією за участю представників КО «Київзеленбуд», Управління екології та природних ресурсів, Державної екологічної інспекції було проведене нове (актуальне) обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню, за результатами якого станом вже на 06.12.2017 до видалення було запроектовано 292 дерева та 6 кущів, про що був складений відповідний акт.

Стосовно вирубки 28 дерев різних порід та діаметрів без дозвільних документів, що встановлено актом обстеження від 14.02.2018, то, як зазначив суд, ці дерева видалені на прилеглій ділянці, а не на спірній. За них фірма сплатила штраф – 26 тисяч гривень.

Фото: wikipedia.org

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button