Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23417 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Євгенія Височина, Unsplash

Вуглецевий слід штучної ялинки більший, аніж живої, навіть якщо останню викинули на звалище, а не переробили. Такого висновку дійшла британська організація Carbon Trust, повідомляють Тексти.

Так, за розрахунками, виробництво однієї штучної ялинки в середньому продукує 40 кг викидів вуглекислого газу. Позаяк штучні ялинки здебільшого виготовляють у Китаї, до цієї цифри слід додати викиди СO2, що утворюються під час транспортування морем, залізницею чи літаками. До того ж, виробництво товарів із пластику продукує токсичні відходи, що можуть додатково забруднювати довкілля.

Тим часом вирощування живої ялинки займає шість-вісім років. Легальні новорічні ялинки давно вже не вирубують у лісі, а натомість вирощують на спеціальних фермах. У перші роки дерева активно підживлюють добривами, але поступово кількість заходів догляду зменшується, а потім від них відмовляються взагалі.

Жива ялинка заввишки до стелі, що гниє на сміттєвому полігоні, вивільняє в атмосферу близько 16 кг СO2. Якщо спалити її у промисловій печі або переробити на щепу чи мульчу, кількість викидів можна скоротити до 3,5 кг СO2. Утворена мульча вкриває ґрунт, робить його здоровішим, сприяє росту рослин, а розкладаючись, переважно залишає вуглець у ґрунті.

У Carbon Trust підрахували, що штучною ялинкою потрібно користуватися п’ять-десять років, щоб мінімізувати вуглецевий слід.

У Києві з 17 до 30 грудня працюватимуть 178 законних пунктів із продажу натуральних хвойних дерев. Такі ялинки і сосни, вирощені на спеціальних плантаціях, мають маркери з індивідуальним номером. За номером можна перевірити легальність дерева – на сайті open.ukrforest.com або в мобільному застосунку yalynka.info.

У кожному районі Києва облаштовують пункти прийому ялинок, які потім перероблять на мульчу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button