Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На проспекті Перемоги, біля будівлі Міністерства освіти і науки, відкриється інсталяція «Погляд у минуле», повідомляє Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр».

Це будуть два кам’яних валуни, між якими лежатиме дерево. У камені вмонтовані монокуляри з фотографіями німецького військового фотографа-пропагандиста Йоганнеса Геле, зробленими ним наприкінці вересня – на початку жовтня 1941 року в окупованому Києві. На проспекті Перемоги сфотографовані тіла двох чоловіків, повз які йде натовп.

Дослідники Меморіального центру точно визначили місця, де були зроблені ці знімки. Саме на тих місцях, де стояв фотограф в момент зйомки, були встановлені кам’яні валуни з фотографіями.

Тобто заглядаючи у монокуляр, глядач бачитиме те саме, що й нацистський фотограф, коли він робив знімки.

Авторка проєкту – художниця й архітекторка Анна Камишан, яка також очолює департамент концептуальних розробок і дослідницьких проєктів Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Нацисти розстріляли у Дробицькому яру в Харкові родину самої Анни по лінії діда.

«Мета цієї інсталяції – посеред жвавої вулиці хоча б на мить зупинити людину, яка постійно поспішає у своїх справах, дати їй можливість заглянути в минуле і відчути цінність і крихкість сьогодення», – пояснює вона.

Валуни доставили з Лезниківського кар’єру й ніяк додатково не обробляли. Це символізує намір не трактувати події минулого, але дати можливість глядачеві побачити їх такими, якими вони були.

Також використали верхню частину сухостійкого дуба, обробленого термічно. Дерево зі зламаними гілками в єврейській традиції символізує перерване життя. Часто на єврейських цвинтарях ставлять мацеви у вигляді зрубаних дерев.

Інсталяцію сконструювала і виготовила майстерня ТИ (AU) під керівництвом скульптора Романа Литвина.

«Погляд у минуле» – це серія інсталяцій. У вересні на території Бабиного Яру було відкрито чотири такі об’єкти з фотографіями Йоганнеса Геле – це найвідоміші світлини, зроблені у дні трагедії.

Оновлено: Інсталяцію планували відкрити у вівторок 22 грудня, проте згодом вирішили перенести на січень через статистику захворювання на COVID-19.

Нагадаємо, у чернетці концепції Музею Голокосту «Бабин Яр» йшлося про віртуальної реконструкції реальних подій, що викликало хвилю критики. Зокрема, культурні діячі у відкритому листі закликали звільнити художнього керівника Меморіалу Іллю Хржановського, контроверсійного російського режисера.

Читайте також: Що відбувається з Бабиним Яром: яка роль російських олігархів і режисера та української держави

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button