Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Для охочих розібратися з житловою політикою, її роллю в економіці і соціальному забезпеченні та підходами до реалізації такої політики в Україні аналітичний центр Cedos на платформі Prometheus створив безкоштовний курс «Житло і житлова політика: де і як ми будемо жити». Павло Федорів, автор курсу та аналітик Cedos, розповів «Хмарочосу» про специфіку курсу.

Публікації про житло часто привертають увагу суспільства і викликають бурхливу реакцію. Наявні проблеми, на думку аналітика, відчувають усі, але небагато людей розуміють причини їхнього виникнення та можливі варіанти вирішення. Саме з останніми допоможе розібратися новий курс.

«Ми помістили туди й найсучасніші теорії щодо житла та житлової політики, і адекватний міжнародний досвід та приклади, і результати нашого дослідження, що дозволить вам по-новому подивитись на сферу житла», – зазначає Павло Федорів.

Минулого року центр Cedos здійснив наймасштабніше на сьогодні дослідження житлової політики в Україні. Дослідники проаналізували законодавство, розповіли про міжнародний досвід і опублікували дані Держстату про житло. Крім того, вони провели опитування про про житлові умови та ставлення до житлової політики мешканці міст із населенням понад сто тисяч.

«Стало зрозуміло, що в людей є великі очікування стостовно державних гарантій права на житло і, парадоксально, але мало віри в реалізацію таких гарантій, – розповідає автор курсу. – В умовах, коли профільне міністерство (Міністерстов розвитку громад та територій України) не пояснює, як працює державна житлова політика, а натомість втілюють та щось пояснюють тільки девелопери, виникла потреба розповісти широкій аудиторії що насправді відбувається».

Оскільки звіт на сотню сторінок захочуть читати не всі, автори вирішили подати його у більш доступному форматі, який водночас дозволяє розглянути більше історичних прикладів і говорити не лише про Україну.

«Прослухавши курс, всього за кілька годин люди нарешті зможуть розібратися, що таке соціальне житло, чому так звана “дешева іпотека” – шлях до криз, хто має платити за інфраструктуру і чому Україна наразі перебуває на порозі катастрофи масового руйнування багатоквартирних будинків», – пояснює Павло Федорів.

Аналітик вважає, що зараз Україна перебуває на порозі важливих житлових реформ. Матеріалі, представлені в курсі, допоможуть глибше зрозуміти їхнє значення і наслідки.

«Особливо рекомендую курс урбаністкам і урбаністам – щоб розуміти, яке місце житло займає в міських темах і як про нього можна думати. Але загалом його варто прослухати всім. Ми б хотіли, щоб люди мали кращі аргументи в майбутніх дискусіях», – радить автор.

Державна іпотечна установа

Курс створено в рамках «Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні», яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні. Він уже повністю доступний онлайн і абсолютно безкоштовний.

Читайте також: Києву потрібно вирішувати житлову проблему. Як в цьому допоможуть податок на нерухомість та соціальні помешкання?

Фото: Tierra Mallorca/unsplash, Павло Федорів

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button