Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/pompeiisoprintendenza   

Археологи відкопали у Помпеях, що на території сучасної Італії, античний кіоск вуличної їжі, прикрашений фресками.

Такі кіоски в Давньому Римі називали термополіями. Це могло бути маленьке приміщення, що виходило на вулицю прилавком. Всередині була піч для приготування гарячої їжі. Страви розігрівали за допомогою великих глеків, вбудованих у прилавок, які своєю чергою підігрівалися вогнем. Конструкцію, власне, зображено на одній із фресок.

Під час розкопок також знайшли теракотові глеки, керамічні миски для приготування печені й супів, бронзову посудину для напоїв – патеру, пляшки для вина й амфори.

У посуді виявили рештки їжі, яку тут готували та продавали: свинину, козлятину, рибу, равликів. Тварин, вочевидь, забивали просто на місці, позаяк археологи також знайшли поряд кістки тварин.

З боку вулиці прилавок був прикрашений яскравими фресками з зображенням тварин – декотрі були інгредієнтами страв – такі, як півень і крижні. На одній з фресок зображено нереїду на гіпокампі (коні з риб’ячим хвостом).

Давні римляни часто зображали на вході до будинків собаку з написом Cave canem – аналог сучасного «Обережно, злий пес». Вірогідно, таке ж значення має й зображення собаки на фресці термополію. На фресці якийсь бешкетник надряпав: «Ніцій – безсоромний серун» (Nicia cinaede cacator).

Разом із людськими кістками – тих, кого застало виверження вулкану – археологи знайшли кістки дрібного песика, зростом до 20-25 сантиметрів. Це може вказувати на те, що римляни виводили декоративні породи собак.

Дирекція археологічного парку зауважує, що це вперше тут знайшли цілий термополій. Раніше у Помпеях вже відкопували, наприклад, так званий «термополій Ветуція Плацида» (назву дали від напису на фасаді з закликом голосувати за цього Ветуція). У тій закусочній, зокрема, збереглася зала з лежачими місцями, хоча часто у термополіях не було посадкових місць, їжу їли стоячи.

Помпеї – давньоримське місто, яке разом із низкою інших поселень загинуло внаслідок виверження вулкана Везувій у 79 році нашої ери. На той час у Помпеях жило 13 тисяч людей. Миттєва загибель стародавнього міста забезпечила можливість дослідити античне життя в усій його повноті – чудово збереглися вулиці, будинки, меблі, посуд, фрески тощо. Руїни Помпей знайшли у ХVI столітті, а розкопки почалися лише в середині ХVIII.

За матеріалами: Archaeological Park of Pompeii, Reuters.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button