Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23408 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Maria Molnarova, Unplash

Цьогоріч у США запустять щонайменше 11 пілотних програм із безумовного базового доходу. Ще 20 мерів міст заявили, що планують провести такі експерименти в майбутньому, а ще кілька міст готують законодавчу базу для запровадження подібних програм, повідомляє Bloomberg CityLab.

Безумовний базовий дохід або гарантований мінімум – альтернативна форма соціального забезпечення, яка передбачає регулярні виплати для покриття базових потреб громадянина. На відміну від різних форм соцвиплат базовий дохід є безумовним, тобто не передбачає бюрократичних перепон і умов отримання виплати і витрачання грошей.

Нова хвиля уваги до ідеї базового доходу в США почалася з запуску дворічного пілотного проєкту у Стоктоні, Каліфорнія, в лютому 2019 року. Програма існує на кошти філантропів. Тодішній мер міста Майкл Таббс вважає, що гарантований мінімум забезпечує соціальну безпеку та врівноважує расову й соціальну несправедливість.

Фото: Benjamin Disinger, Unsplash

Таббс очолив коаліцію «Мери за гарантований мінімум». В довгостроковій перспективі сподіваються, що базовий дохід стане федеральною програмою. Перший етап діяльності коаліції передбачає, що принаймні 30 мерів-учасників запустять експериментальні програми з базового доходу.

Кожне місто може розраховувати на фінансування в розмірі 500 тисяч доларів. Деякі філантропи здійснили щедрі пожертвування – так, топменеджер Twitter Джек Дорсі надав для проєкту 18 мільйонів доларів. Результати експериментів аналізуватимуть спільно з Пенсильванським університетом. Метааналіз також включатиме результати подібних проєктів, які проводилися в різних містах світу. Зокрема, наймастшабніший пілот запускали в бразильському місті Маріка, де базовий дохід виплачують десяткам тисяч найбідніших мешканців.

Звісно, такі експериментальні програми будуть спрямовані на обмежену кількість учасників, передусім на тих, хто має низький дохід.

У Комптоні, Каліфорнія, де значну частку населення складають латиноамериканці, пілотний проєкт уже запустили в грудні 2020 року. Програма вже охопила 30 сімей, а до весни пошириться на 800 домогосподарств, кожне з яких отримуватиме щомісяця протягом двох років до 1000 доларів, залежно від розміру родини. Учасників обрали з реєстру малозабезпечених осіб випадковим чином – це значить, що до програми могли потрапити люди без документів та люди з судимостями, тобто ті, хто не мав би змоги отримати традиційні різновиди соціальної допомоги.

Інше місто, де запровадять подібну модель, – Гадсон, Нью-Йорк. Там 25 учасників отримуватимуть щомісяця по 500 доларів. При цьому програма триватиме аж п’ять років.

Фото: Zach Vessels, Unsplash

В деяких американських містах експерименти з безумовного доходу мають специфічну направленість. Так, із 2018 року в Джексоні, Міссісіпі, протягом року виплачували по 1000 доларів 20 чорним малозабезпеченим матерям. Підбиваючи підсумки, виявили, що завдяки виплатам жінки змогли забезпечувати родині триразове харчування, а також виплатити борги. У 2020 році запустили другий етап, який охопив 110 матерів.

Натомість у Коламбії, Каліфорнія, проєкт охоплюватиме 100 чорних чоловіків із дітьми.

Нагадаємо, у серпні 2020 року в Німеччині стартувало перше в історії країни довгострокове дослідження безумовного базового доходу. 120 добровольцям виплачуватимуть щомісяця по 1433 євро.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button