Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Amazon Housing Equity

Корпорація Amazon планує інвестувати протягом п’яти років 185 мільйонів доларів у будівництво доступного житла в трьох локаціях, де розташовано хаби техногіганта, повідомляє SmartCitiesDive.

Так, планується збудувати 20 тисяч квартир у районі затоки П’юджет-Саунд (Сіетл, Такома, Белв’ю), Арлінґтоні, штат Вірджинія та у Нешвіллі, штат Теннессі.

У такий спосіб корпорація спробує врівноважити вплив своєї діяльності на міста – як і багато інших великих IT-корпорацій, Amazon сприяє збільшенню кількості високооплачуваних програмістів, що призводить до зростання вартості оренди житла, підвищення цін та більшого соціального розриву, а також до збільшення кількості бездомних. Наприклад, за останні двадцять років в Арлінґтоні медіана вартості житла зросла на 20%, у той час як медіанний рівень доходу – лише на 7%.

При цьому до вищеназваних міст у найближчі роки мають прибути приблизно п’ять тисяч нових співробітників Amazon, що ще більше посилюватиме нерівність.

Житло призначатиметься для сімей із доходом, який становить від 30% до 80% медіанного доходу жителів того чи іншого регіону. Так, для Сіетлу, Такоми і Белв’ю це – менш як 95,2 тисячі доларів річного доходу на сім’ю з чотирьох осіб. Більша частина коштів надаватиметься у вигляді дешевих позик, решта – як ґранти.

«Два мільярди на п’ять років у трьох різних локаціях у вигляді як ґрантів, так і дешевших позик – це мізер у порівнянні з тим, що треба для врівноваження місцевих ринків», – зазначив у комментарі для «Хмарочоса» Павло Федорів, експерт із житлової політики та аналітик CEDOS.

Він також звертає увагу на те, що «доступне» житло від Amazon розраховане на людей із достатком, який вираховується від медіанного доходу – показник якого, у свою чергу, зростає за рахунок високих зарплат тих же співробітників Amazon. Таким чином, корпорація «просто непрямо субсидує власних працівників через дешевші кредити».

Торік Amazon збудував у Сіетлі притулок для бездомних сімей, і цей крок також зазнав критики. Найдорожчий у світі бренд, чия капіталізація перевищує трильйон доларів, сплачує у бюджет Сіетла порівняно невеликі податки. Крім того, жителі притулку залежатимуть від інфраструктури, яку фінансує місто.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button