Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23428 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: store-dot.com

На заводі вперше вироблено літій-іонні акумулятори для електромобілів, які повністю заряджаються за п’ять хвилин, повідомляє The Guardian.

Швидкозарядні акумулятори розробив ізраїльський стартап StoreDot, а виробили їх на заводі китайської компанії Eve Energy. Перша демонстраційна партія налічує 1000 штук. Раніше стартап вже випробував батареї на телефонах, дронах і скутерах.

Електрокар із батареєю, яка заряджається лише за п’ять хвилин, може стати проривом, адже тоді автомобілі з двигуном внутрішнього згорання, що заправляються паливом приблизно за той же час, втрачатимуть важливу конкурентну перевагу. Однак використання акумуляторів StoreDot вимагатиме потужніших зарядних станцій, ніж використовуються зараз.

У стартапі вважають, що наразі головною перешкодою для розвитку електромобілів є не їхня вартість, а запас ходу. Багатьох утримує від покупки електрокара побоювання застрягти з розрядженою батареєю посеред шосе, а також необхідність годинами чекати на повну зарядку.

Зараз в літій-іонних батареях використовують анод із графіта, який проводить іони літія. Якщо таку батарею надто швидко зарядити, вона вийде з ладу. Натомість StoreDot замінили графіт на напівпровідники на основі германія, в яких іони рухаються швидше. Вже цього року розробники планують створити прототип акумулятора з кремнієм, який коштує значно дешевше за германій. У масовому виробництві така батарея коштуватиме приблизно так само, як і звичайні літій-іонні акумулятори зараз.

StoreDot залучила 130 мільйонів доларів інвестицій, зокрема від Daimler, BP, Samsung і TDK. Зокрема BP планує посприяти зі створенням відповідної інфраструктури для нових швидкозарядних акумуляторів. Торік ізраїльський стартап отримав нагороду Bloomberg New Energy Finance Pioneer як піонер нової енергетики.

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button