Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: OPEN

Китайське архітектурне бюро OPEN спроєктувало шкільну бібліотеку, спорудження якої завершили у 2020 році.

Проєкт розробили для міжнародної приватної школи, розташованої у містечку Цзіньцяо (Jinqiao), що входить до агломерації Шанхая. У школі та дитсадку навчаються 2000 учнів віком від трьох до 18 років. Власне, OPEN належать також і проєкт всього шкільного кампусу, для якого вирішили відійти від концепції школи як масивної структури, натомість спроєктувавши низку невеликих будівель на кшталт селища. Однією з найцікавіших споруд на території є бібліотека, яка також включає театр.

Форма будівлі багатьом нагадує кита або океанський лайнер, і це невипадково, адже архітектори вдалися до метафори: учні пливуть в океані знання. І фасад, і планування приміщень покликані стимулювати в дітей цікавість до читання та творчості.

Може здатися, що вікна-ілюмінатори дають замало світла у приміщення, та це не так. Приміщення театру зі сценою потребує найменше природного світла та найбільше звукоізоляції, розташовано на нижньому рівні в глибині будівлі.

Бібліотечні приміщення розмістили на верхніх рівнях. Зони бібліотеки здіймаються спираллю навколо центральної зали з книгами, яка освітлюється ілюмінаторами з даху.

Архітектори вирішили забезпечити комфортні простори як для більш екстравертних дітей, так і для інтровертів. Тут можна і відшукати усамітнений куточок, і місце для спілкування.

На даху облаштували простір на відкритому повітрі. Також у будівлі є приміщення для кав’ярні.

Читайте також: Як нова бібліотека у Гельсінкі стала одним із головних місць для зустрічей?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button