Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Ivan Ocando, Oxfam

Під час пандемії статки десяти найбагатших людей світу зросли на суму, якої вистачило б на вакцини проти коронавірусу для всього людства. Про це йдеться у звіті британської організації Oxfam.

«З початку пандемії загальна сума статків десятьох найбагаших людей збільшилася на пів трильйона доларів, – цього більш ніж достатньо, щоб закупити вакцину проти COVID-19 для всіх, а також гарантувати те, що фінансово постраждалі від пандемії не опиняться за межею бідності», – зазначають автори звіту.

Так, статки Ілона Маска зросли на 128,9 мільярда доларів, а Джефа Безоса – на 78,2 мільярда доларів.

«У вересні 2020 року Джеф Безос зміг би виплатити всім 876 тисячам працівників Amazon по 105 тисяч доларів і залишитися таким же багатим, як і до пандемії». Графіка: Oxfam

Дослідження виявило, що тисяча найбагатших людей – переважно білих чоловіків – протягом лише дев’яти місяців компенсували збитки, завдані їхнім статкам через пандемію. Для порівняння, після фінансової кризи 2008 року мільярдерам знадобилося п’ять років, щоб відновити капітал до докризового рівня.

У березні 2020 року, коли пандемія коронавірусу охопила Європу та США й уряди запровадили локдауни, глобальні фондові ринки пережили найбільший шок за століття. Але згодом ринки піднялися завдяки безпрецедентним монетарним і фіскальним стимуляційним заходам, що їх запроваджували уряди і центральні банки.

Попри рецесію у світовій економіці за період із 18 березня до 31 грудня капітал тисячі мільярдерів зріс на 3,9 трильйона доларів і наразі сягає 11,95 трильйонів доларів. Це еквівалентно всім витратам урядів країн G20 на подолання наслідків пандемії. Лише в трьох із 50 найбагатших людей зменшилися капітали – загалом на три мільярди доларів.

Водночас пандемія призвела до найсильнішого рівня безробіття за останні 90 років. Найвразливішими виявилися жінки та маргіналізовані етнічні групи.

В Oxfam вважають, що ситуацію могло б виправити запровадження, принаймні тимчасово, податку на наддоходи 32 міжнародних корпорацій, які заробили найбільше під час пандемії. Такий захід дозволив би зібрати понад 100 мільярдів доларів у 2020 році. Цього б вистачило на виплати допомоги по безробіттю та соціальні виплати всім дітям і літнім людям у країнах з середнім і низьким рівнями доходу.

В організації зазначають, що зараз у більшості країн системи оподаткування передусім захищають інтереси заможних людей і корпорацій. Так, між 1985 і 2019 роками податкове навантаження на великі компанії в середньому зменшилося з 49% до 23%. Одночасно з цим значно зросли виплати головним акціонерам: наприклад, між 2009 та 2018 роками 40 найбільших корпорацій (за індексом CAC 40) збільшили виплати акціонерам та топ-менеджерам на 60-70%, в той час як середні зарплати їхніх працівників зросли на 20%.

Зміни в податкових надходженнях протягом 2007-2017 років, згори вниз: податок на прибуток підприємств; податок на майно; податок на доходи фізичних осіб; податок з зарплати; податок на товари і послуги; інше. У стовпці праворуч вказано загальний відсоток того чи іншого надходження у 2017 році. Графіка: Oxfam

Раніше ВООЗ, ООН, ЮНІСЕФ та інші організації критикували нерівність у розподілі вакцин між багатими і бідними країнами.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button