Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Дмитро Перов

27 січня комісія Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин розглядатиме поновлення договору оренди компанії «Джерело надій», яка планує забудувати ділянку на вулиці Боричів Тік.

Юрист ініціативної групи «Мапа реновації» Дмитро Перов звертає увагу, що у проєкті рішення йдеться про зміну місцерозташування ділянки – пропонують змінити адресу Боричів Тік, 20 на Боричів Тік, 20/4.

Фото: Дмитро Перов

За новою адресою зараз розташовано пам’ятку архітектури місцевого значення – класицистичний будинок причту церкви Миколи Доброго, збудований 1832 року за проєктом архітектора Дубровського.

«Тобто взяту в оренду ділянку просто пересунуть туди, де будувати вигідніше», – вважає Перов.

Зображення: Дмитро Перов

Краєзнавець Антон Короб описує пам’ятку як дерев’яний традиційний міщанський будинок, ледь не останній зразок першого етапу забудови Подолу після нищівної пожежі 1811 року. До останньої чверті XIX століття саме такими дерев’яними міщанськими будиночками був забудований мало не весь Поділ. Ще донедавна на цьому відтинку Боричевого Току був цілий анклав таких будинків: своєрідний заповідник старовини, де з 1970-х років знімали безліч історичних фільмів.

Будинок у 2007 році. Фото М.І.Жарких

«Джерело надій» сподівається збудувати громадський центр із паркінгом на вулиці Боричів Тік щонайменше з 2008 року. Востаннє земельна комісія Київради розглядала питання цієї забудови у вересні 2020 року. Тоді «Мапа реновації» збирала підписи за збереження цієї та низки інших пам’яток, а кияни влаштували протест під Київрадою.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button