Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Родина Сопелів – всі повнолітні члени якої є депутатами. Ігор Сопель, ексголова Тернопільської ОДА, – зараз депутат облради. Дружина Ольга та 19-річна донька Галина – депутатки Хоростківської міськради. Фото: фейсбук Ігоря Сопеля

Щонайменше дві третини депутатів 18-21 рік, обраних на нещодавніх місцевих виборах, виявилися родичами чинних політиків або чиновників, повідомляє рух Чесно.

На місцевих виборах 2020 року в районні, міські та обласні ради було обрано 49 депутатів у віці до 21 року. Третину завела у ради партія «Слуга народу». Родичі серед політиків, чиновників або суддів є щонайменше у 30 з них. У більшості випадків таким впливовим родичем є батько (22 випадки з 30); шістьом кандидатам допомагали політичні зв’язки матері; ще у двох випадках впливовим родичем був дядько.

Лише двоє з 30 «молодих родичів» перемогли на виборах завдяки конкурентній боротьбі у своєму окрузі. Решта отримали від партій місця у списках, які фактично гарантували їм мандат. Наприклад, 20-річний депутат Рудківської міськради Дмитро Копанчук – син нардепки Олени Копанчук, фігурантки антикорупційних розслідувань. У своєму окрузі Дмитро набрав нуль голосів, тобто навіть не скористався можливістю проголосувати за себе. Він потрапив у раду завдяки високому місцю в єдиному списку партії.

Загалом четверо молодих депутатів є дітьми чинних депутатів Верховної Ради. Серед них – 20-річна Ярина Ар’єва, донька Володимира Ар’єва (обидва – Європейська солідарність). 21-річний де-путат Сєвєродонецької райради Ярослав Вельможний – син нардепа Сергія Вельможного (обидва – Наш край). 19-річний депутат Краматорської міськради Ростислав Солод – син нардепів Наталії Ко-ролевської та Юрія Солода (вся сім’я – ОПЗЖ). Ростислав має 24,5 мільйона доларів у криптовалюті.

«Відкриті списки та гендерні квоти мали би стати соціальними ліфтами для залучення в політику нових облич, зокрема молоді. Втім, аналіз біографій наймолодших кандидатів місцевих рад показує, що сімейні зв’язки залишаються перепусткою до політичного ліфту, який піднімає родичів політиків», – зауважують у Чесно.

Читайте також про те, як на місцевих виборах-2020 партії обходили гендерні квоти.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button