Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ритуальні корпуси Київського крематорію торік були визнані щойно виявленим об’єктом культурної спадщини. Фото: Tanya Pro, Unsplash

Міністерство культури досі не внесло до держреєстру нерухомих пам’яток 64 об’єкти, подані Департаментом охорони культурної спадщини у 2020 році, повідомляє пресслужба КМДА.

У листопаді експертна комісія Мінкульту розглянула 42 об’єкти з цих 64-х, але й щодо них наказ про внесення до держреєстру відсутній. У КМДА вважають, що затягування загрожує знищенням цих об’єктів, адже чинне законодавство належним чином не захищає об’єкти культурної спадщини зі статусом «щойно виявлені».

Також у КМДА звинувачують Мінкульт у блокуванні законопроєкту про про посилення відповідальності за руйнацію пам’яток. Автори проєкту, зокрема, пропонували прирівняти відповідальність за руйнацію щойно виявлених об’єктів культурної спадщини та пам’яток. Верховна Рада прийняла документ у першому читанні, проте потім «за пропозицією Міністерства культури вказаний проєкт закону знято з розгляду».

У міській адміністрації вважають, що має з’явитися можливість викупу пам’яток у комунальну власність. Зараз пам’ятка, навіть місцевого значення, може бути викуплена винятково до державної власності.

Так, КМДА та Мінкульт сперечаються щодо долі Гостиного двору на Контрактовій площі. У 2019 році будівлю повернули державі – в управління Фонду держмайна, далі почалася процедура передачі її на баланс міста. Але нещодавно міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що Мінкульт планує забрати Гостиний двір собі, відновити та облаштувати в ньому Музею сучасного мистецтва.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button