Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23271 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Гостиний двір згори. Фото: Євген Демченко

Відновлення Гостиного двору та облаштування у ньому Музею сучасного мистецтва та культурного хабу буде проводитися в межах національного проєкту «Велика реставрація». Про це заявив міністр культури Олександр Ткаченко 30 грудня на зустрічі з групою активістів, повідомляє голова ГО «Рада з урбаністики Києва» Віталій Селик.

Від робочої групи на зустрічі були присутні також депутатка Анна Бондар із помічницею Богдана Безщасною та адвокатка Марина Соловйова, а з боку міністерства – комунікаційниця Ольга Боровикова та радниця міністра Яна Баринова, яка зараз відповідає за створення концепції Музею сучасного мистецтва.

Так, міністр запевнив, що на відновлення Гостиного двору є гроші, й виготовлення проєкту консервації та протиаварійні заходи мають початися невідкладно. Паралельно ГО «Музей сучасного мистецтва» розроблятиме концепцію оновленого Гостиного двору. Залучатимуть і громадськість.

Крім музею у будівлі, на першому поверсі, плануть розмістити кав’ярні та сувенірні й мистецькі крамнички, які презентуватимуть творчі промисли та регіональну кухню регіонів (Косів, Петриківка, Опішня, Іза тощо). Однак остаточне рішення про функції будівлі ухвалять на етапі розробки та затвердження концепції.

«Гостиний двір задумувався у 1809 році як торговий центр, де в кожній арці – окремий заклад. Саме таке використання будівлі оживляє і тримає Контрактову площу. Якщо буде один-два входи на 400-метровий периметр фасаду будівлі – площа буде мертвою», – коментує Селик.

За його словами, робоча група наголосила на невідкладній потребі вигнати Гостиного двору охорону колишнього орендаря та подати до суду на компанію «Укрреставрація» з вимогою компенсувати збитки, нанесені будівлі. Селик зауважує, що внаслідок діяльності забудовника знищено 50% внутрішніх фасадів.

Водночас міський голова Віталій Кличко заявив, що наміри Мінкульту забрати Гостиний двір – «навмисне блокування і затягування часу, протягом якого Гостиний двір стоятиме в такому ж стані й руйнуватиметься». Він зазначає, що Ткаченко втрутився, коли процес передачі будівлі Києву добігав кінця й місто могло приступити до її відновлення в комплексі з реконструкцією Контрактової площі та реалізації концепції пішохідного Подолу.

Кличко нагадує, що процес передачі Гостиного двору тривав роками. У 2019 році будівлю повернули державі – в управління Фонду держмайна, далі почалася процедура передачі її на баланс міста. Тепер Мінкульт повинен заново пройти всі бюрократичні процедури та обговорення.

«Коли місто пройшло всі обговорення, бюрократичні процедури, погодження з урядовцями…, голос подало Міністерство культури. Спочатку міністр Ткаченко заблокував рішення про передачу на засіданні уряду, запропонувавши нам підписати Меморандум. Уклали і погодили з Мінкультом Меморандум, я підписав його в редакції міністерства. Передали документ у відомство. І там він… загубився. Підготували новий. Але, виявилося, що не потрібен ніякий Меморандум, бо міністр культури проти передачі Гостиного двору громаді столиці», – нарікає Кличко.

Кличко звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням втрутитися в ситуацію і невідкладно передати Гостиний двір громаді Києва.

Нагадаємо, Гостиний двір на Контрактовій площі з 1994 року перебував в оренді компанії «Укрреставрація». У 2011 році прем’єр-міністр Микола Азаров виключив будівлю зі списку пам’ятників архітектури, а наступного року КМДА дозволила девелоперу «реконструювати» Гостиний двір під торговельно-офісний центр. Кияни та активісти виступили з акціями протесту проти перебудови й окупували внутрішній двір.

У 2014-2018 роках суди скасували дозволи на виконання будівельних робіт, було розірвано договір оренди, відновлено охоронний статус пам’ятки та повернуто будівлю державі. Гостиний двір сьомий рік стоїть без даху.

Восени 2020 року та сама «Укрреставрація» у зверненні до прем’єр-міністра Шмигаля запропонувала приватизувати Гостиний двір і розмістити там «громадські та культурно-мистецькі об’єкти».

22 січня 2021 року міністр Ткаченко у листі до прем’єра Шмигаля попросив про передачу Гостиного двору в управління Міністерства культури, щоб розмістити там Музей сучасного мистецтва.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button