Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23545 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Люля-кебаб з фаршу Eat Me At. Фото: eat-me-at.com

За останній рік в Україні з’явилося чимало нових рослинних альтернатив тваринній їжі – м’ясу, молоку, морозиву тощо. Перелік новинок склали експерти проєкту UAPlantBased, повідомляє PostEat.

М’ясо. Торік на українському ринку з’явилися рослинні бургери та ковбаски американського бренду Beyond Meat. В основі фаршу – гороховий білок. Зараз такі бургери можна замовити в кількох десятках ресторанів, а також купити в Розетці чи в Метро. Ціни поки що не надто доступні – 300 гривень за дві котлети по 113 грамів.

Рослинний фарш з соєвого білку виробляє українська компанія Eat Me At. Засновник Андрій Чуруха надихався американським брендом Impossible foods. На своєму сайті Eat Me At пропонує безліч рецептів страв із свого фаршу – від «весільного супу» та чілі кон карне до голубців і вареників. 350-грамова упаковка фаршу коштує 160 гривень.

Одеський бренд Dynameat запустив виробництво котлет з горохового білку. Дві котлети загальною масою 240 грамів коштують 140 гривень.

Компанія Wanted Vegan випускає і котлети, і два види нагетсів (185 гривень за 230 грамів).

Vegurman імпортують сухе біле і червоне рослинне м’ясо шматочками, яке потребує замочення. Кілограм таких сухих шматочків обійдеться у 470 гривень.

У деяких ресторанах України зараз можна замовити бургери, які випускає Nestlé брендом Garden Gourmet.

Додамо, що компанія АВК анонсувала рослинні котлети Dreameat.

Молочні продукти. У супермаркетах нескладно знайти українські Vega Milk та ІдеальНеМолоко, які випускають великий асортимент рослинного молока – вівсяне, гречане, горіхове, рисове, кокосове, соняшникове, конопляне, а також вівсяні вершки. Нещодавно з’явилося підсолоджене молоко з шоколадом, фруктами, ягодами, ваніллю. На сайті ІдеальНеМолоко можна знайти чимало веганських рецептів – від куркума-лате і полуничного сорбета до соусу бешамель і гратена з цвітної капусти.

Хладпром – крафтовий інста-бренд, а величезна фабрика морозива – почала випускати рослинне морозиво Злакомка. Це класичний ванільний пломбір та шоколадне морозиво на основі вівсяного молока. Відрізнити його від молочного морозива майже неможливо, а коштує воно 20 гривень.

Данська компанія Naturli продає в Україні рослинне вершкове масло, трохи підсолене. Коштує воно майже вдвічі дорожче за звичайне вершкове.

У супермаркетах можна знайти соєві йогурти від Alpro (приблизно 60 гривень) та веганська сметана Planton.

Віднедавна на українському ринку офіційно з’явилися рослинні сири від Violife.

Локальне представництво Nature’s Charm виробляє кокосове згущене молоко. На смак воно більше нагадує рідку карамель.

Риба. Додамо також, що на українському ринку мають з’явитися котлети з рослинної риби від американського бренду Good Catch.

Рослинні альтеранативи розраховані не лише на вегетаріанців та веганів, але й на тих, хто бажає зменшити споживання м’яса (флекситаріанців) з різних міркувань – від етичних до екологічних. Замінники молока стануть в нагоді людям з непереносимістю лактози – за даними UAPlantBased, таких в Україні приблизно 16%.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button