Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Зображення: urbanyna.com

В районі Старокиївської гори бракує лав, доступних зелених зон та привітних фасадів. До такого висновку дійшли студенти курсу Урбан дизайн школи «Урбанина», які дослідили історичну місцевість у Шевченківському районі.

Старокиївська гора, або Верхнє місто – це територія у самому центрі Києва радіусом 1,6 кілометра, що відповідає 15-20-хвилинній прогулянці з краю до центру. Її межі – вулиці Хрещатик, Сагайдачного, Глибочицька, Чорновола та Жилянська.

Зображення: urbanyna.com

Дослідники побачили, що на відміну від центрів інших європейських столиць, територія гори має низьку щільність забудови. Частково через те, що тут багато незабудованих схилів. Однак висотність є нерівномірною, і висотні будинки часто з’являються в кварталах із низькою забудовою.

Тут знаходяться найстаріші будівлі та найцінніші пам’ятки Києва. При цьому район часто-густо розбавлений будівлями радянського періоду і часів незалежності. Кварталів із суцільною історичною забудовою практично не лишилось.

Зображення: urbanyna.com

Старокиївська гора – переважно діловий район. Тут працює близько 350 тисяч людей, а живе лише 150 тисяч. Хоча загалом площа помешкань трохи більша за площу офісів.

Дослідження виявило, що на території бракує ігрових та спортивних майданчиків і «катастрофічно» не вистачає місць для сидіння. Значна кількість територій взагалі закрита для відвідування.

Так само лиш трохи більше половини зелених зон відриті для відвідування, та й ті часто недоступні через крутий рельєф. Дерева на вулицях часто зникають, а на головних площах вони взагалі відсутні. Деякі квартали або й цілі вулиці мають лише незначну кількість молодих дерев.

Зображення: urbanyna.com

Більшість фасадів взовж вулиць є непривітними для пішоходів. Значна частина – взагалі глухі паркани. Є лише декілька осередків вздовж основних магістралей та станцій метро, де розташовано активні та дружні фасади з прозорими вітринами.

Дивіться також: Студенти курсу з урбан-дизайну спроєктували нову Вокзальну площу в Києві

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button