Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: ФДМ

Фонд держмайна в рамках великої приватизації готується продати Перший київський машинобудівний завод (ПКМЗ) (раніше «Більшовик») на проспекті Перемоги. Якщо підготовка проходитиме без затримок, аукціон може відбутися влітку 2021 року, пише «Європейська правда».

За словами заступника глави ФДМ Тараса Єлейка, держава може отримати за «Більшовик» мінімум мільярд гривень. Стартова ціна ПКМЗ на торгах поки невідома, її визначить радник – аудитор з великої четвірки компанія «KPMG Україна». Вона супроводжуватиме об’єкт до укладання угоди з новим власником та переказу коштів переможцем аукціону.

За підрахунками Colliers Ukraine, держава на аукціоні зможе виручити за завод 1,3-1,5 мільярди гривень або 45-55 мільйонів доларів. За певних умов – навіть більше.

«Сума може перевищити 1,5 мільярда гривень, якщо інвестори будуть активними, а “упаковка” об’єкта – грамотною», – пояснює керівний директор Colliers Ukraine Олександр Носаченко.

Керівник компанії «КАН девелопмент» Ігор Ніконов каже, що мільйон доларів за гектар – адекватна ціна. Він прогнозує успішні торги, за результатами яких держава отримає справедливу компенсацію. У фонді сподіваються, що виторгують за актив «кілька мільярдів гривень». Для цього необхідно залучити максимальну кількість учасників аукціону.

Цех №5 заводу, розташований на перетині проспекту Перемоги та вулиці Вадима Гетьмана, хоче викупити міська влада. Земля під ним потрібна для будівництва елемента розв’язки і правого повороту з проспекту Перемоги на вулицю Гетьмана. Це дозволить завершити реконструкцію Шулявського шляхопроводу.

Переговори КМДА з фондом тривають довго і безрезультатно. У 2020 році перший заступник київського міського голови Микола Поворозник розповідав, що ФДМ оцінює цех в 700 мільйонів гривень. Місто вважало цю ціну завищеною.

У 2020 році Перший київський машинобудівний завод отримав 22 мільйони гривень збитку, а загальна сума боргу перевищила 500 мільйонів гривень. Щорічно підприємство зобов’язане сплачувати в бюджет столиці 40 мільйонів гривень земельного податку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button